Baba

“Jó baba? Eleget alszik?” – néhány dolog, ami segíthet a babádnak aludni

Nagyjából attól a perctől kezdve, hogy megszületik a babád, mindenki kérdezgeti, hogy alszik-e már egész éjszaka. Általában az egyik leggyakoribb kérdés hozzád az, hogy "jó baba, eleget alszik?"

Az újszülötted alvása joggal érdekli ennyire a környezetedet, érted aggódnak, hiszen ha nem alszik a babád, akkor te is kimerülsz, és egy idő után átveszi feletted a hatalmat a zombi üzemmód. Ne vedd ezért sértésnek, hogy a többi ember miért zaklat, mikor egyértelműen látszik a szemed alatti karikákból, hogy nem, a baba nem alszik éjjel. Ettől persze a kérdés, hogy “jó baba?”, nem túl okos kérdés, egy újszülött jósága adott, nem függ semmitől, a létezése már magában kimeríti a jó” fogalmát, nem képes rosszalkodni, ő csak úgy működik, ahogy egy újszülöttnek működnie kell. Az esetünkben például úgy, hogy nem alszik éjjel. Néha még fel is cseréli az éjjeleket és nappalokat, ilyenkor hajlamos akár hajnal kettőkor is felébredni, és esze ágában sincs visszaaludni, azt hiszi reggel van. Mindez teljesen természetes.

Mégis folyton kapod a jó tanácsokat mindenkitől, hogy hogyan bírd rá a gyermeket az alvásra.

Hagyd sírni, ne ölelgesd annyit, ne hagyd, hogy a mellkasodon aludjon, ha végre le tudtad rakni a kiságyába, akkor ne nagyon lélegezz, kapcsolj ki mindent, és ülj csendben három szobával arrébb, nehogy felébreszd. Ezek a tanácsok már tíz éve is elhangzottak, és ma is ugyanúgy mondják neked az anyukák, anyósok, nagymamák, szomszéd nénik.

Csak az a baj velük, hogy általában a mindennapi élettel és pont a te csecsemőddel összeegyeztethetetlenek. Ha túl sok ilyen tanácsot hallgatsz meg, akkor egy idő után csak a kudarcérzésed erősödhet, azt sugallhatják neked, hogy valamit biztos nem jól csinálsz, és biztos épp elrontod a babádat. Pedig igazából nem lehet elrontani egy újszülöttet – egyébként az “elrontani” szónak sincs itt értelme, mert a csecsemők nem romlanak el, mint egy darab sajt –, inkább csak hagyd, hogy az anyai ösztöneid vezéreljenek. Van pár általános irányelv, amit érdemes szem előtt tartani, de a saját csecsemőd alvása, altatása terén nincsenek betartandó szabályok, csak megérzések benned, amikre hallgatni kell.

Segíts neki különbséget tenni a nappal és az éjjel között!

A babák méhen belül főleg éjszaka vannak ébren, ezért nem várhatja el tőlük senki, hogy amint megszületnek máris fordítsák meg ezt a szokásukat. Amíg bent voltak, nappal mászkáltál, ringattad, aludt nagyokat, míg éjjel, amikor nyugovóra tértél, akkor volt aktív. Meg kell mutatni neki, hogy nappal zajosabb, fényesebb a világ, éjjel pedig sötét van és csend. Ne szeparáld el ezért a nappali alvásainál, nyugodtan aludjon ott, ahol te nap közben teszel-veszel, tévét, rádiót hallgatsz, nem kell sötét szobában lerakni és lábujjhegyen járni mellette. Éjjel azonban, az esti rutin után már úgy tedd le aludni, hogy sötét és csend legyen körülötte.

Nem alszik egész éjjel

Nagyon ritka, hogy egy újszülött átaludja az éjszakát, olyan egyszerű oknál fogva, hogy szüksége van ételre 3-4 óránként. Nem rossz baba, amiért nem alszik, csupán valószínűleg éhes baba. Vagy csak szeretné, ha ringatnád, ölelgetnéd, testközelben tartanád. El kell fogadni, hogy ez van, az újszülöttek nem alszanak éjjel, és kész. Ha megszabadulsz attól, hogy folyamatosan nyomás alatt tartsd magad az éjszakai alvás körüli mizériával, akkor megkönnyebbülsz, és nem lesz akkora stressz rajtad. Talán még könnyebben is kelsz majd fel hozzá hajnali egykor. Pár hónap, és ez is elmúlik.

Reális elvárások

Nincs sajnos általános kézikönyv a babákhoz, mindegyikük másképp működik, más személyiség, más szokásokkal. Ezért felesleges összehasonlítani a saját babádat bárki máséval. Az övé nem azért alszik éjjel, mert jobban csinál bármit, hanem mert ő egy olyan fajta újszülött. Az egyik tíz órákat alszik, a másik öt perceket, minden benne van a pakliban. A legjobb elvárás egy újszülöttnél, ha nincs elvárásod.

Találd meg a babád alvásritmusát

Ha nem akarod ráerőltetni a saját elvárásaidat, csak megfigyeled, hogy mikor és mennyit alszik, akkor jól látható a babád alvásritmusa. Ismerd fel a jeleket, hogy mikor álmos, hogyan alszik el, mennyi időt van ébren, és mennyit tölt alvással. Így felkészültebben vághatsz neki a napodnak, és nem lesz káoszérzésed. Segít abban, hogy az első jelre már altatásba kezdj, és jobban kézben tudod tartani a napirendeteket.

Az esti rutin fontos

Sosincs túl korán ahhoz, hogy az esti rutint bevezesd. Egy újszülöttnél is kell, hogy minden este, ugyanabban az időpontban – vagy akörül – legyen egy fürdetés-evés állandó program beiktatva. Ha ezt betartod, akkor egy idő után már rögzül a babádban is, hogy ez az esti rutin már az éjszaka kezdete, és jó eséllyel így is marad meg benne a következő 8 évben.

Olvass még a témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top