Baba

A helyes pelenkázás alapszabályai – apák is elkezdhetik!

A pelenkázás igazán nem nagy művészet. Nemcsak az anyák, de az apák és a nagytesók is könnyedén elvégezhetik. Csak egy kis rutin kell hozzá. Összeállítottunk egy pelenkázási útmutatót, hogy megkönnyítsük a tapasztalatszerzést.

Biztonságos hely

Fektesd a babát a tiszta textilpelenkával fedett pelenkázóasztalra, vagy ha ez nem áll rendelkezésre, keress egy egyenletes, megfelelő nagyságú felületet. A folyamat teljes időtartama alatt nagyon ügyelj arra, hogy a baba le ne essen. Egy pillanatra se hagyd őrizetlenül.

A helyes pelenkázás alapszabályai - apák is elkezdhetik!

Mire lesz szükséged?

Előzőleg készíts oda egy tiszta pelenkát, törlőkendőt vagy nedves vattát és popsikrémet. A pelenkagyűjtő edényt is közelebb húzhatod, ha távolabb található. Nagy dolog esetén nagyon jól jön, ha karnyújtásnyira találod, és sehova sem kell letenned a piszkos pelenkát, mielőtt a rendeltetési helyére kerülne.

Az egyes lépések

Nyisd szét a használt pelenkát. Egyik kezeddel fogd össze a babai lábait bokamagasságban és emeld meg egy picit. Pisi esetén húzd ki alóla a használt pelenkát, ha kakis, hajtsd vissza, és tartsd alatta addig, amíg a popsiját legalább nagyjából le nem tisztítod. Ezt a következőképp tedd meg: elölről hátrafelé töröld át a baba hátsóját alul és felül egyaránt, egészen a derékvonalig. Könnyen előfordulhat, hogy ehhez több popsitörlőre lesz szükséged, így célszerű az egész csomagot a kezed ügyébe készítened. Amennyiben nem adagolós tartóval rendelkezel, ki is húzhatsz 2-3 darabot még a pelenka kibontása előtt, hogy később ne kelljen maszatos kézzel visszanyúlnod a csomagba.

Ha a babád még nincs egy hónapos, vagy bőrén piros foltok, kiütések jelentek meg, célszerű mellőzni a popsitörlő használatát, és helyette langyos vízzel átitatott vattával letörölni a popsiját. Ilyenkor egy kis frottírtörülközővel vagy textilpelenkával finoman töröld szárazra utána a popsi felszínét.

A helyes pelenkázás alapszabályai - apák is elkezdhetik!

Ezt követően csúsztasd a tiszta pelenkát a baba feneke alá. A hátsó részen található a gumírozás és a két ragasztócsík, az elején pedig többnyire állatfigurás sorminta fut, így szinte el sem lehet téveszteni. Ügyelj rá, hogy elöl és hátul is megfelelő magasságban legyen a pelenka. Kenj egy kis popsikenőcsöt a bőrre, és már zárhatod is össze. Fontos, hogy ne legyen túl szoros: ha ellenállás nélkül bele tudod csúsztatni az ujjadat a baba derekánál, akkor épp megfelelő.

Ellenőrizd a combok körül futó gumírozást is: ha a fodrok alágyűrődtek, körben húzogasd ki a szegélyt ezzel is megelőzve a kiázást. Újszülött babák esetében célszerű a pelenka felső részét kissé visszahajtani, hogy ne dörzsölje a köldökcsonkot.

Hogyan ápold a köldökcsonkot?

A köldökzsinórt a baba születésekor a hasától mintegy 4-5 centiméteres távolságra vágják el, majd fertőtlenített köldökcsattal lezárják azt. A köldökcsatot eltávolítják, mire a baba az anyával elhagyja a kórházat. Ezt követően minden pelenkázáskor gondot kell fordítanod a köldökcsonk megfelelő ápolására is. A köldökcsonkot a középső, beszáradt részénél tartva kissé emeld ki a has síkjából, majd enyhén oldalra billentve azt, alatta és körülötte fültisztító pálcikára vagy gézlapra csepegtetett 70 százalékos gyógyszertári alkohollal körbekenve távolítsd el az ott lerakódott váladékot. Mivel sem a köldökzsinórban, sem a köldökcsonkban nem találhatóak idegek, mozgatása nem fájdalmas a baba számára.

A művelet során a csonk körüli bőrt lehetőleg ne érje alkohol, mivel az az érzékeny bőrfelület kiszáradásához vagy kipirosodásához vezethet. Megfelelő kezelés mellett 1-2 hét alatt a köldökcsonk leesik az érintett felületről. Ezután is ajánlatos még pár napig folytatni az alkoholos áttörlést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top