Baba

11 dolog, amire tanítsd meg a lányodat, hogy boldog nővé váljon

Ezek a mai fiatalok… mormogjuk sokszor magunkban. Főleg amikor már ovis korukban a telefont nyomkodják, és sokkal jobban kezelik a tabletet, mint a szüleik. Prof. Tanya Brown pszichológus 11 mondattal segít, amit mindenképp mondjunk el az utánunk következő generációnak, hogy kiegyensúlyozott nő legyen belőlük.

1. Bármi lehet belőled…

Már rég vége azoknak az időknek, amikor tipikusan férfi- és női szakmákkal kellett zsonglőrködnünk. A gyerekeinknek főleg nem lesz olyan, hogy egy munkát csak férfiak tudnának ellátni, erősítsük bennük, hogy nincsenek határok számukra, azzá válhatnak, amit csak elhatároznak magukban.

2. …de nem kell mindenben tökéletesnek lenned.

Sokszor abba a hibába esünk, hogy mindent egyszerre akarunk csinálni úgy, hogy közben beleszakadunk. Tökéletes munkaerő, kiteljesedett karrier, fantasztikus anya tipp-topp ruhatárral – ezek mind mi lennénk, ha ez lehetséges lenne. De nem az. És ezt tudatosítanunk kell a lányainkban is, hogy ér hibázni, lehetnek tökéletesen tökéletlenek.

3. Ne higgy el mindent, amit a social mediában látsz.

Mi is találkoztunk gyerekkorunkban mindenféle magazinokban, filmekben a szupermodellek és színésznők csodás világával, de a mai gyerekek ezerszer nagyobb dózist kapnak belőlük a Facebookon és az online tér egyéb helyszínein. Tudniuk kell, hogy amit ott látnak, az nem a valóság, és nem kell vágyniuk arra, hogy olyanná váljanak, mint azok az emberek. Nekik pont olyanná kell válniuk, amilyenek ők maguk.

11 dolog, amire tanítsd meg a lányodat, hogy boldog nővé váljon

4. A tündérmesék maradjanak a Disney-nél.

Felnőttként már tudjuk, hogy a “boldogan élnek, míg meg nem halnak” csak egy mítosz, jobb, ha nem neveljük arra a lányainkat sem, hogy a fehér lovon bevágtató hercegre várjanak. Az élet nem mindig csupa tánc és romantikus dallam, készítsük fel inkább arra őket, hogy hogyan irányíthatják a sorsukat.

5. Nem ciki, ha jó vagy matekból…

…vagy akármi másból. Egy kutatás során kimutatták, hogy azok a lányok, akiknek a figyelmét felhívták arra, hogy ők lányok, mielőtt eléjük tettek egy matektesztet, sokkal rosszabbul teljesítettek, mint fiú társaik, míg ha kihagyták a teszt előtt a nemükre irányuló figyelmeztetést, ugyanúgy meg tudták oldani a feladatokat, mint a fiúk. Bátorítsuk őket, bármiben is mutatnak tehetséget, függetlenül attól, hogy az lányos vagy fiús dolog.

6. Fogj össze más nőkkel és támogassátok egymást.

Sajnos túl gyakran kritizálják a nők a nőket, ami arra tanítja a lányokat, hogy állandóan versenyezniük kell azonos nemű társaikkal, legyen szó iskoláról, barátokról vagy buliról. Legközelebb, mielőtt negatív megjegyzést tennél egy másik nő ruhájára, frizurájára vagy döntéseire, gondolkodj el, milyen üzenetet közvetítesz ezzel a lányodnak.

7. A te tested, a te döntésed.

Már egészen pici korban elkezdődnek a nemiségre vonatkozó kérdések, jó előre készüljünk fel, hogy a koruknak megfelelő szinten mindig adjuk át azt az üzenetet nekik, hogy a kezükben lesz a döntés. Mondhatnak “nemet” és “igent”, amikor úgy érzik jónak, de sosem szabad csak azért ágyba menni valakivel, mert másoknak akarnak megfelelni, történjen az a fiú vagy a barátnők nyomása miatt.

11 dolog, amire tanítsd meg a lányodat, hogy boldog nővé váljon

8. A sport nem csak fiúknak való.

Ha sportolói karrierre vágynak, ne beszéljük le őket róla azzal, hogy az nem nőknek való. Ha kungfuzni akarnak, akkor bátorítsuk őket. Nincs olyan, hogy fiús és lányos sport, csak testmozgás.

9. Akkor szülj, amikor készen állsz rá.

Hagyjuk a biológiai órát, nem ott tartunk, hogy harmincéves korunkig “le kell tudnunk” a gyerekszülést és kiteljesedni az anyaságban. Ez is egy olyan döntés, ami az ő kezében van, a társadalmi elvárások vagy az anyósa nyomása miatt ne szüljön idő előtt, amikor még nem készült fel rá lelkileg, mert annak csak a párkapcsolata és a gyermeke látja kárát.

10. Vagy ha nem akarsz, akkor ne szülj egyáltalán.

A gyerekvállalás egyáltalán nem kötelező dolog. Normális, ha valaki tizenkettőt akar szülni, ahogy normális az is, ha valaki nem akar gyereket. Egyáltalán: senki sem mondhatja meg másoknak, hogy mi a normális. Tanítsuk meg a lányoknak, hogy hallgassanak ebben a kérdésben mindenképpen a szívükre, és ne hagyják magukat befolyásolni.

11. Nőnek lenni jó!

Túl sokáig hallgattuk, hogy nőnek lenni szenvedés, és nincs annyi lehetőségünk, mint a férfiaknak. Már a mi generációnkra is igaz, a lányainkra pedig még inkább, hogy felfedezhetik magukat és körbejárhatják a világot is, ha épp úgy tartja kedvük. És ha akarják, akkor mindezt tűsarkúban és piros rúzsban teszik. Tanítsuk meg őket szabadon szárnyalni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top