Baba

Így javítható az anyatej minősége!

Az anyatej íze és minősége a baba egészsége és komfortérzete szempontjából cseppet sem mellékes kérdés. Lássuk, mit tehet a kismama azért, hogy ne csak finom, de tápláló is legyen a teje!

Az anyatej íze és minősége nagyban függ attól, hogy az édesanya hogyan táplálkozik, és attól is, hogy “kinek készül” az anyatej. Az anyatej ugyanis nem egyenrecept szerint termelődik minden édesanyánál, hanem névre szólóan ahhoz a babához igazodik, akit az anyuka szoptat. Ezért aztán nagy különbségek lehetnek az egyes anyák anyateje között, de még egyazon anya különböző gyermekeinek termelt teje között is a zsír- és ásványianyag-tartalom szempontjából. Az anyatej minőségére nézve tehát nincs általános mérce – a kismamák mindössze annyit tehetnek azért, hogy a saját tejük a saját babájuknak optimális legyen, hogy megfelelően étkeznek és igyekeznek elkerülni a betegségeket.

MILUMIL - alsó témaszponzi - 43. cikk

A diéta mindkettőtöknek árthat

A megfelelő étkezés alatt azt kell érteni, hogy a kismama sem nem koplal, sem nem eszi túl magát. Sok anyát zavarnak a terhesség alatt felszedett kilók, és alig várja már, hogy sporttal és diétával ezektől megszabaduljon, de a szoptatás ideje alatt a saját kútfőből kiötlött és végrehajtott fogyókúra többet árthat, mint amennyit használ a baba és a mama egészségének, ezért inkább várjuk meg vele a szoptatási időszak végét.

Nem kell kettő helyett enni

Ugyanakkor kettő helyett sem kell enni: az elhízás sem tesz jót az anyának, és semmi hasznot nem hoz a babának sem. A szoptatás alatt mindössze 650-700 kcal többlettáplálékra és nagyjából egy liter vízre van szüksége a normál mennyiségen felül a kismamának ahhoz, hogy a szervezete el tudja látni elegendő mennyiségű tejjel a babát. Ez tehát minimális többlettáplálkozást jelent: nagyjából egy pár virslinek fele meg naponta.

A mennyiség helyett sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni a minőségre: változatos, rostokban és magas tápértékű fehérjékben gazdag ételeket kell enni ahhoz, hogy mind a baba, mind a mama egészsége rendben legyen, és az anyatejjel ne legyenek problémák.

Ízek harmóniája – óvatosan a fűszerezéssel!

Az anyatej minőségénél jobban befolyásolható annak íze. Ez utóbbi tényező sem mellékes szempont, hiszen ha a baba nem szereti az anyja tejét, és nincs ínyére annak íze, akkor kevesebbet szopik, és túl korán abba is hagyhatja, pedig az egészséges és a fejlődése szempontjából az a jobb, ha minél tovább növekedik anyatejen.
Az anyatej ízét gyakorlatilag minden befolyásolhatja, és ki kell kísérletezni, hogy mi ízlik a babának és mi nem. A fűszeres ételek például gyakran váltanak ki ellenérzést a kicsikből, de van olyan baba, aki például a spenótot vagy a káposztát nem kedveli. A kávé és az alkohol is azonnal érezhető lesz az anyatejen, és egyértelműen rontja az ízét és aminőségét is, így ezektől érdemes tartózkodni a szoptatás alatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top