Baba

A kizárólagos szoptatás aranyszabályai

Az egészséges kisbabáknak az életük első hat hónapjában gyakorlatilag semmi másra nincs szükségük, mint anyatejre ahhoz, hogy megfelelően fejlődjenek. Ezt az időszakot – ami óriási jelentőségű a picik életében – kizárólagos szoptatásnak nevezik. Lássuk, milyen szabályokat érdemes betartanunk a kizárólagos szoptatás ideje alatt ahhoz, hogy minden jól menjen, és a baba megkapja a legtöbb törődést.

A szoptatási időszak jóval hosszabbra is nyújtható 6 hónapnál (akár 1-3 éves korig is eltarthat) de ilyen esetekben már viszonylag ritka, hogy anyatejen kívül ne kapna mást enni a gyermek. Az első fél év igazán a kizárólagos szoptatás ideje, ami alatt a következő szabályokat mindenképpen tartsuk meg.

MILUMIL - alsó témaszponzi - 42. cikk

1. Indítsd helyesen a szoptatási időszakot: már a szülőágyon vedd mellre a babát, ne engedd, hogy csak órákkal a szülés után adják vissza neked.

2. Hallgass az ösztöneidre, de még szülés előtt tanulmányozd a különféle szoptatási technikákat – elkerülhetsz így egy sor kellemetlenséget (pl. mellgyulladás, kisebesedő mellbimbó). Megijedni nem kell, ha nem megy minden azonnal hibátlanul: ezt a dolgot is tanulni kell, de hamar bele fogsz rázódni!

3. Minél gyakrabban szoptass az első napokban: serkentheti a tejtermelést, biztosíthatja a fokozatos tejbelövellést, és csökkentheti az újszülött kori sárgaság kialakulásának esélyét!

4. A szoptatást a baba igényei szerint alakítsd. Ne készíts ütemtervet, ne próbálj étkezési ritmust előírni a gyereknek: számára a legjobb, ha mindig szophat, amikor megkívánja – ez szolgálja a testi és érzelmi fejlődését leginkább!

5. Táplálkozz helyesen! Szoptatás alatt ne tarts fogyókúrát, de nem is kell “kettő helyett” enned. Minimális mennyiséggel kell csak több ételt és folyadékot fogyasztanod, viszont arra ügyelj, hogy mértékletesen, gyakran és egészségesen egyél. Sok rostos zöldség, gyümölcs, halfélék és sovány húsok szerepeljenek az étlapodon.

6. Ne félj segítséget kérni! Még ha az elején kétnaponta zaklatod is az orvosodat vagy a védőnőt, az is jobb, mint ha valamit nem jól csinálsz a szoptatással kapcsolatban. Másrészt ha valami rendellenességet tapasztalsz a babánál vagy magadon, fordulj orvoshoz, ne várd, hogy maguktól megoldódjanak a problémák!

7. Ne légy csalódott, ha valami nem az ideális módon alakul a szoptatás alatt. Nem attól leszel jó vagy rossz anya, hogy sikerült-e fél éven át tejed adnod, vagy hogy minden egyes nap képes voltál-e tucatszor megetetni a babát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top