Baba

Ezeket a tejtermékeket fogyaszthatják a szoptatós anyukák

A szoptatós édesanyák körében is számos tévhit kering a tejfogyasztással kapcsolatban – és itt most nem a baba, hanem az édesanya tejfogyasztásáról van szó. Tegyünk pontot ezek végére, és lássuk, mennyi és milyen tejtermékeket ehet és ihat egy kismama?

Egy egészséges szoptatós édesanya elvileg mindent ehet, sőt tanácsos is, hogy változatosan táplálkozzon. Ugyanakkor a másik fontos étkezési szabály, hogy mértékkel fogyasszon mindenből, és folyamatosan figyelje a saját és a baba szervezetének reakcióit az ételekre.

Napi 2 deci elég

Ez érvényes a tejtermékekre is egy kis kiegészítéssel: a magas allergénaktivitású élelmiszerek (tej, tojás, hal) fogyasztását mindenképpen javasolt korlátozni a szoptatás ideje alatt a szakemberek szerint. Ha az édesanya és a gyermek egészsége is jó, és nincs olyan körülmény, ami teljes mértékben kizárná a tejfogyasztást vagy különleges diétát indokolna – például tejfehérje-allergia, tejcukor-érzékenység –, akkor napi 2 dl tehéntej nyugodtan megiható, de ennél többre nincs szüksége a szervezetnek.

Ezeket a tejtermékeket fogyaszthatják a szoptatós anyukák

A tej fogyasztása miatt a szoptatás közben is megjelenhetnek olyan tünetek a babán (és az anyán is), amik korábban nem voltak jellemzők: bőrpír, erős hasfájás, hasmenés, véres széklet, ekcéma, amik komoly ételallergiára utalnak. Ilyenkor a tejfogyasztást teljesen ki kell iktatni az étrendből, és azokat a fontos tápanyagokat, amiket a tejből szerzett be addig az anya (a kalciumot és vitaminokat) más forrásból kell pótolnia. Ha bebizonyosodik a baba tejfehérje-allergiája, akkor az egyébként egészséges szoptató anyának a következő tejtermékektől és tejszármazékot tartalmazó élelmiszerektől kell tartózkodnia:

– tej, tejföl, túró, joghurt, kefir, tejszín, vaj, sajtok, tejdesszertek, pudingok, tejpor, tejes italok, tejes sütemények, francia pékáru;
– édesipari termékek, tejes fagylalt, parfé, puding, tejcsokoládé, nápolyi stb.;
– marhahús és felhasználásával készült termékek;
– vörösáruk: párizsi, szafaládé, krinolin, virsli, húskonzervek, májkrém, kenőmájas;
– majonéz, kész üveges mártások;
– azon élelmiszerek, melyek előállításánál tejet vagy tejtermékeket használtak fel, pl. tejes kifli, tejes margarinok;
– olyan élelmiszerek, melyek a tejből kivont alkotórészeket tartalmaznak (pl. savó, savópor, kazein, nátrium-kazeinát);
– E270, E472b – tejszármazékot tartalmazhat;
– más állatok tejének és a tejéből készült termékek (pl. kecskesajt, szamártej).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top