Baba

Amiről nem szokás beszélni: így változik meg a tested szülés után

A terhesség nemcsak lelkileg alakít át minket, hanem testileg is. A fizikai változások szülés után olykor meglepőek, és jobb előre készülni rájuk, mert még a végén jól megijedünk, amikor bekövetkeznek.

A cipőméreted megváltozhat

Nem jó hír, de aki erre hajlamos, annak terhesség alatt egy vagy akár két mérettel is nőhet a lába, ami úgy is maradhat, szülés után is. Még akár szélesebbé is válhat. Azért van ez, mert extra nagy súlyt kellett terhesség alatt cipelnünk, ami a terhességi hormonokkal párosítva úgy hat az ínszalagjainkra, hogy sokkal nyúlékonyabbak lesznek. Ez van, ezt kell szeretni, nagy átlagban a nők 60-70 százalékának meg kell békélnie a nagyobb méretű láb gondolatával.

A pisiléssel hadilábon állhatsz

Sajnos a pisilési probléma sem múlik el nyomtalanul terhesség után. Az egyik gubanc a vizelettartással lehet, nem érzed időben, hogy pisilni kell, szivárgást tapasztalhatsz. A másik probléma épp ennek az ellenkezője lehet: érzed az ingert, de nem tudsz pisilni, bármennyire is szeretnél. Mindkettőnek a magyarázata abban van, hogy a terhesség közben nagy nyomás alatt állt a húgyhólyag, és ez nem minden esetben rendeződik vissza normál állapotába. Ha pár hónappal a szülés után még ilyen tüneteket észlelsz magadon, mindenképp menj el vele orvoshoz.

Amiről nem szokás beszélni: így változik meg a tested szülés után

Annyit vérzel, amennyi kimaradt a 9 hónap alatt

Nemcsak a szülés utáni hat hétben vérzel bőségesen – erre azért felkészítenek a kórházban –, hanem az első menstruációidnál is sokkal erősebb lehet a vérzés, mint amihez szoktál. Olyannyira, hogy megijedhetsz, hogy ez normális mértékű, vagy már orvoshoz kell menni vele. Általában normális, hogy a szülés utáni menstruációk rendkívül bő vérzéssel jönnek, de ha aggódsz, mutasd meg magad a nőgyógyászodnak. Pár hónap alatt visszarázódsz a normál vérzéshez.

Ha már nem szoptatsz, akkor is termelődhet még tej

Jóval a szoptatós időszak után, akár hónapokkal, évekkel később is jöhet tej a melledből. Legalábbis a nők 20-25 százalékára jellemző, galactorrhea a hivatalos neve és érdemes vele orvoshoz fordulni, mert utalhat túl sok prolaktin hormonra a szervezetben. A stressz és a szex is a listán van, ami kiválthatja a tejcsorgást szoptatási időszakon kívül, mielőtt orvoshoz fordulnál, figyeld meg, nálad mi az, amire a leggyakrabban előfordul.

Amiről nem szokás beszélni: így változik meg a tested szülés után

Székrekedéssel küzdhetsz

Terhesség alatt általában a székrekedés problémája már felüti a fejét, és sajnos nem múlik el feltétlenül szülés után sem. Ezért a hormonjaid okolhatók, amint visszaállnak a normális kerékvágásba – hat hetet mindenképp várj –, valószínűleg a székrekedéses gondok is elmúlnak. Addig is a sok folyadék és a rostban gazdag táplálkozás segíthet.

Izzadni fogsz. Sokat.

Egy eléggé idegesítő változás, de szerencsére ez is csak hat hétig tart jó esetben. A sok visszatartott vizet valahol el kell veszítenie a testednek, úgyhogy nemcsak pisilni jársz folyton, hanem izzadsz is, főleg éjszaka és szoptatás közben. Ne ijedj meg tehát, ha szülés után pár hétig szakad rólad a víz, inkább igyál sokat, és várd ki türelmesen azt az időszakot, amíg a hormonjaid visszarendeződnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top