Baba

Ez tartja egyensúlyban a bélflórát

A bélrendszerünk olyan, mint egy külön kis világ, hiszen számos baktérium talál benne otthonra. Elsőre ez talán furcsán hangzik, de bizony a szervezetünknek nagyon nagy szüksége van ezekre a jótékony baktériumokra, amelyek a bélflóránkat alkotják.

A bélflóra csecsemőkorban alakul ki, ami azt jelenti, hogy az első pillanattól segíthetjük a gyermekünket az egészséges egyensúly kialakításában.

Ez tartja egyensúlyban a bélflórát

Első lépés: szoptatás

Az anyatej – csodaszer. Nemcsak táplálék, vitaminforrás, de segíti a baba emésztőszervi traktusának fejlődését is, és a benne levő fertőzéscsökkentő hatóanyagok elsődleges immunerősítőként működnek. Igazán hihetetlen, de az anyatejben olyan oligoszacharidok – egyszerű monoszacharid-molekulából álló szénhidrátok – vannak, amelyek valójában nem a gyermekünk táplálását szolgálják. Az oligoszacharidokat ugyanis nem tudjuk megemészteni. Akkor mégis mi a feladatuk? Az emésztőrendszerünkben élő jótékony baktériumainkat “etetik”. Vagyis miközben szoptatod a gyermeked, nemcsak táplálod, hanem véded is, mert az oligoszacharidok “megetetik” a bélflóra baktériumait, akik cserébe védik a gyermeked egészségét.

Második lépés: odafigyelés

Miután elkezdődik a hozzátáplálás, a gyermekünknek továbbra is szüksége van a bélflóra egyensúlyának fenntartására. Főleg abban az időszakban, amikor a bölcsis vagy ovis beszoktatás korszakában vannak, hiszen ilyenkor sokkal gyakoribbak a betegségek. Ha kicsit komolyabb a baj, akkor az antibiotikum elkerülhetetlen. Arról pedig köztudott, hogy felborítja a bélflóra egyensúlyát és szövődményeket okozhat.
Figyeljünk oda, hogy gyermekünknek ilyenkor több prebiotikumra lehet szüksége, ami hozzájárul a bélflóra helyreállításához. A prebiotikumok ugyanis olyan speciális élelmi rostok, amelyek segítik a jótékony baktériumok elszaporodását, vagyis helyrebillentik a felborult egyensúlyt.

Harmadik lépés: táplálkozás

Amikor a kis tipegőnk “felnőtt” ételeket fogyaszt, részesítsük előnyben az egészséges táplálkozás alapelveit. Kínáljuk teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékáruval, zöldséggel, gyümölccsel. Főként, fehér és sovány húsokat, halakat tegyünk az asztalra, de a változatos étkezés mellett adhatunk neki olyan kifejezetten kisgyermekek számára készült tejitalt, amely gazdag oligoszacharidokban (prebiotikum), és a pici emésztése mellett az immunrendszerét is erősíti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top