Baba

Így erősödik a babák immunrendszere!

A kisbabák a születésük után védtelenek még a különféle betegségekkel szemben, hiszen immunrendszerük kialakulatlan. A csecsemők és a nagyobb gyermekek szervezetének védekezőképessége fokozatosan alakul ki, és ebben a fejlődésben a helyes táplálás nagyon fontos szerepet játszik.

A gyerekek immunrendszerének védelmét csecsemőkorban az anyatej “látja” el. Ebben a fejlődési szakaszban a babák szervezetének védekezőképessége még korlátozott, a születés után gyakorlatilag nincs is immunrendszerük addig, amíg a bélflórát alkotó hasznos baktériumok be nem népesítik az emésztőrendszert – itt található ugyanis az emberi szervezet védekezőképességét meghatározó sejtek kétharmada. A könnyen emészthető anyatej viszont bővelkedik olyan ellenanyagokban, amelyek megóvják a kicsit a különféle fertőzésektől. 

Így erősödik a babák immunrendszere

Az anyatejben található természetes rostok táplálékul szolgálnak az emésztést segítő és az immunrendszer működésében fontos szerepet játszó baktériumoknak, amelyek a születés után többek között a tej hatására kezdenek el szaporodni, és kialakítják a gyermek szervezetének védekező mechanizmusait.

Tápszerek és probiotikumok

Az anyatej hiányában ezt a feladatot a különféle modern tápszerek kielégítően tudják ellátni, így azoknak a babáknak sem szenved kárt az immunrendszerük, akiket az édesanyjuk nem tud természetes úton táplálni.
A nagyobb gyermekek immunrendszerének ereje is nagyban függ a megfelelő táplálkozástól. A hozzátáplálás időszakában ezért fontos, hogy a hozzátáplálás egyes szakaszainak megfelelő ételeket adjuk a gyermeknek. Előfordulhat, hogy a kicsi rossz étvágyú, nem eszik megfelelően, és ettől az immunrendszere is legyengül, de a probléma ebben az esetben is orvosolható különféle probiotikumokkal, amelyeket tápszer formájában vagy más módon juttathatunk a kicsi szervezetébe.

Immunerősítő készítmények

A gyakran betegeskedő gyermekek számára kifejezetten az immunrendszer erősítésre kifejlesztett készítmények is léteznek, amelyek rendszerint orvos által írt receptre válthatók ki a patikákban. Ezek a leggyakrabban előforduló fertőzések és gyulladások ellen nyújtanak megfelelő védelmet a kisgyereknek: a bennük található baktériumtörzsek felkészítik a szervezetet például a fül-, arcüreg vagy tüdőgyulladás kivédésére. A legyengített baktériumok “megtanítják” a gyermek szervezetét a védekezésre és ellenanyag-termelésre serkentik, így legközelebb, amikor fellép egy ilyen fertőzés, a gyermek tünetei enyhébbek lesznek, például nem lázasodik be, és gyorsabban átesik a különféle betegségeken.

Így erősödik a babák immunrendszere

Védőoltások

A gyerekek immunrendszerének fejlődésében fontos szerepet játszanak még az anyatej, tápszerek, a természetes élelmiszerek és mesterséges immunerősítő készítmények mellett a különböző védőoltások is, amelyek “működése” hasonló ez utóbbiakéhoz. Az olyan kötelező védőoltások, mint a BCG, DTP, IPV, kombinált formában juttatnak legyengített kórokozókat a gyermekek szervezetébe, ami ezek hatására ellenanyagot termel, és így a későbbi, komolyabb fertőzések ellen védettséget szerez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top