Baba

10 érdekes tény az anyatejről

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék egy fejlődő kisbabának a születése pillanatától kezdve. Ezen kívül még egy sor érdekes dolog is van vele kapcsolatban: például orrcsepp vagy szemcsepp helyett is praktikus gyógyszer lehet. Íme, néhány meglepő tény az anyatejről.
10 érdekes tény az anyatejről

1. Az anyatej folyamatosan igazodik a baba fejlődéséhez. Koraszülöttek esetében például eltér az összetétele az egyébként szokásostól, mert ilyen helyzetben a kicsinek különleges igényei vannak. A koraszülöttet szoptató anya tejében ezért több növekedést segítő fehérje van, illetve hatóanyagai jobban segítik a D-vitamin felszívódását.

2. A felnőttkori egészséget is befolyásolja. A szoptatott gyermekek között – a tanulmányok alapján – a későbbi életkorban kevesebb az elhízott, a cukorbeteg és a leukémiás.

3. A szoptatás a gyermekek arc-, fog-és beszédfejlődésére is kedvezően hat.

4. Orrcseppnek is használható. Az anyatejet gyulladáscsökkentő összetevői arra is alkalmassá teszik, hogy náthás baba esetén orrcseppnek használjuk. Ugyanezen okból a kisebesedett mellbimbóra is gyógyító hatással van.

5. Nincs két egyforma anyatej. Az anyatej folyamatosan változik, és nemcsak két édesanya teje különbözik egymástól, hanem ugyanazon anyáé, ha a nap két eltérő időpontjában veszünk mintát belőle.

6. A tej változik az etetés alatt. Amikor a baba elkezd enni, a tej sok laktózt és proteint tartalmaz, ami miatt a tej színe kékes. Az etetés végére a baba a hátsótejet szopja, amely viszont nagyrészt zsírból áll, és a baba kalóriaigényét elégíti ki.

7. A friss anyatej 8 órán át eláll szobahőmérsékleten. Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. Ha hűtőbe tesszük, ne feledjünk el címkét tenni rá. A “lejárt szavatosságú anyatej” sok bajt okozhat a babának.

8. Sajt is készíthető az anyatejből. Kicsit bizarr ötletnek tűnik, de egy neves New York-i szakács a felesége tejéből készített sajtot, és fel is szolgálta az étteremben. A hatóságok persze rögtön betiltották ezt, de még mielőtt eltűnt volna az étlapról, egy ételkritikus is meg tudta kóstolni. A vélemény: kellemesen lágy, édeskés. de a textúrája a legzavaróbb: furcsán puha, mint a panna cotta

9. Kisbabánk életkora szerint változik. A szülést követő 1-2. napon úgynevezett előtej (kolosztrum) termelődik, mely különösen sok immunanyagot tartalmaz. A kolosztrum hashajtó hatása pedig segíti a magzatszurok kiürülését, ezzel megakadályozva az újszülöttkori sárgaság kialakulását. A kolosztrumot az átmeneti tej váltja fel, majd a 10-14. napon már érett tejről beszélhetünk.

10. Az anyatej a legjobb orvosság a babáknak. A csecsemők minden fontos tápanyagot megkapnak az anyatejből, ami a fejlődésükhöz kell, és emellett immunerősítő anyagokat is tartalmaz, amik a különféle fertőzése, betegségek ellen védelmezik a picit. Ha bármilyen betegség érné a babát, általában a szoptatás fokozását javasolják az orvosok egyik gyógymódként. Mi több, nemcsak a babákat gyógyítja: egy amerikai anya például óvodás korú lánya szemgyulladását kezelte a saját tejével – mivel nem volt otthon más gyógyszere, és tudta, hogy a tej véd a fertőzésektől. A gyerek szemének bakteriális fertőzése két napa alatt el is múlt.

+1 A tej növeli az IQ-t. A tudósok szerint közvetlen összefüggés van az anyatejes táplálás hossza és a felnövekvő gyermek szellemi képességei között. Az anyatejes gyerekek IQ-ja átlagosan 8 ponttal magasabb azokénál, akik nem szophattak, és különösen a verbális kifejezőkészségük bizonyult jobbnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top