Baba

5 hiba, amit a szoptatós anyák elkövetnek

A szoptatás az egyik legtermészetesebb folyamat, amire a legtöbb édesanya az ösztöneire hallgatva gyorsan ráhangolódik. Vannak azonban olyan hibák – ezek általában közkeletű tévhitekből származnak –, amiket időről időre a rutinosabbak is elkövetnek.
5 hiba, amit a szoptatós anyák elkövetne

Kevés folyadék

A szoptatós édesanyák számára a legjobb folyadék a víz. Különösen fontos a tej termelődése szempontjából, hogy elegendő mennyiséget fogyasszon el belőle, ami ebben az esetben a normális napi mennyiségnél átlagban 1 literrel többet jelent. Összesen tehát 2,5-3 liter vízre van szüksége egy szoptató édesanyának naponta ahhoz, hogy azt a tejmennyiséget, ami egy nap alatt képződik (750-850 ml) a szervezete biztonságosan elő tudja állítani. A csapvíz mellett – ami Magyarországon a legtöbb helyen biztonságosan fogyasztható – a szénsavmentes ásványvíz, a frissen facsart gyümölcslevek és a tejtermelést serkentő teák ajánlottak még. A cukros, szénsavas üdítők viszont kifejezetten kerülendők, mert csökkentik a tejtermelődést.

Egysíkú étkezés

Az étkezésben a változatosság a fő szempont. Nem szükséges az szoptató anyáknak “túlenniük” magukat ahhoz, hogy elegendő mennyiségű tejjel láthassák el a gyermeküket, az viszont annál fontosabb, hogy az elfogyasztott táplálékok összetétele sokszínű legyen. Emellett a másik lényeges szempont, hogy rendszeresek és gyakoriak legyenek az étkezések: ha naponta 4-6 alkalommal eszik az édesanya, akkor kiegyenlítetten tudja biztosítani a szervezetének mindazt az energiát és tápanyagforrást, amire szüksége van, és ráadásul a nem kívánt súlygyarapodást is elkerülheti. Az étrend megválasztásakor ügyeljünk arra, hogy rostokban és ásványi anyagokban gazdag alapanyagokat használjunk fel, amit sovány húsokkal, teljes kiőrlésű gabonafélékkel egészítünk ki. Egy szoptatós kismama egészséges étrendje tehát így néz ki: nyers zöldségekben, főzelékekben és gyümölcsben gazdag, és rendszeresen szerepel benne hal, tejtermék, sovány hús.

Mindenféle vitaminok

A terhesség és a szoptatás időszaka alatt megnő az édesanya szervezetének igénye a különféle vitaminok és ásványi anyagok iránt. Az azonban nem tesz jót neki, ha ellenőrizetlenül, marékszámra dobáljuk be a vitaminkapszulákat. Az alapszabály, hogy kiegyensúlyozott étrenddel biztosítsuk, hogy a különféle vitaminokhoz hozzájusson a szervezet. A legfontosabb vitaminok, amikre szoptatás alatt kiemelten van szükség: a C-, A-, D-, B2-, B6– és B9-vitamin (folsav). Ezek mellett gondoskodni kell a legfontosabb ásványi anyagok, a jód, cink, magnézium, vas és a kalcium kiegyensúlyozott beviteléről is.

Szoptatós édesanyák napi vitamin- és ásványianyag-szükséglete

A-vitamin: 1,5 mg
D-vitamin: 20 µg
E-vitamin: 17 mg
B1-vitamin: 1,4 mg
B2-vitamin: 1,6 mg
B6-vitamin: 1,9 mg
Folsav (B9-vitamin): 0,6 mg
B12-vitamin: 4,0 µg
C-vitamin: 150 mg
Jód: 260 µg
Vas: 20 mg
Kalcium: 1000 mg
Magnézium: 390 mg

Szoptatás időre

Minden csecsemőnek más a szopási igénye. Egyesek ritkábban kérnek enni, mások viszont –
főleg az első napokban, amikor a pici gyomrából hamar kiürül a tej – akár naponta 15-16 alkalommal is szopnak. Egyes babák kifejezetten aluszékonyak és nógatni kell, hogy szopjanak (ilyen esetben két-három óránként tanácsos mellre tenni a kicsit akkor is, ha éppen alszik), míg más csecsemők folyton az édesanyjuk mellén “lógnak”. Mivel minden baba ösztönösen tudja, hogy mikor és mennyi tejre van szüksége, ne szabályozzuk be a szoptatást. A legjobb, ha folyamatosan a gyermek mellett van a kismama, és sok időt szánunk a szoptatásra. A gyermek növekedésével folyamatosan változnak a szopási szokásai is (egyre ritkábban szopnak majd), amikhez az anyának kell alkalmazkodni. A legtöbb, amit az anya tehet, az, ha jól “dekódolja” a pici üzeneteit, és észreveszi, hogy az enni kér: ezek a jelek lehetnek a cuppogás vagy ha a kezét a szája felé mozdítja, de a sírás is ilyen üzenet lehet. Ha a baba jóllakott, hagyjuk még a mellen, mert ilyenkor még néha-néha szívesen szopik egy picit. Ez a “komfortszopás” a lelki egyensúlyának fontos, de elősegíti egyúttal a tejtermelést is.

5 hiba, amit a szoptatós anyák elkövetne

Fogyókúra szoptatás alatt

Fogyókúrázni lehet a szoptatás alatt, csak éppen nem ajánlott. Egyébként is a kismamák figyelmét az első hónapokban egy sor dolog köti le, ilyenkor a legtöbben nem foglalkoznak a súlyfeleslegükkel – és nyugodjunk meg, az apákat sem zavarja, ha teltebbek vagyunk kicsit. Sőt, a férfiak szemében kifejezetten kívánatos, ha kicsit gömbölyded a kismama. A fogyókúra a szoptatás ideje alatt azért lehet problémás, mert ezzel csökkenhet a tej mennyisége, ráadásul a speciális diéták – például amik egyféle élelmiszercsoportra, mondjuk fehérjére alapoznak – legyengítik az anyag szervezetét. A másik tévhit, éppen a ellenkezője a diétának, és azt vallja, hogy szoptatás alatt sokat kell ennie az anyának. Ez sem igaz: a kisbabának szükséges mennyiségű tej termelődéséhez a megszokottnál alig valamivel kell többet enni, a túlzott falánkság a baba szempontjából teljesen haszontalan zsírpárnákat eredményez csak az anyán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top