Baba

Így vond be a tejtermékeket a kisbabád étrendjébe!

A legtöbb baba a tejet ismeri meg első táplálékként, az anyatejtől eltérő állati tejek és tejtermékek azonban teljesen más kategóriába esnek, ezért ezek bevezetését az étrendbe körültekintően kell elkezdeni.

A tejjel kapcsolatos álláspontok változóban vannak. A hivatalos ajánlás szerint a tehéntej bevezetését a babák étrendjébe 1 éves kor után lehet elkezdeni, ugyanakkor számos szakember szerint jobb, ha 3 éves korig egyáltalán nem kerül ilyen táplálék a gyermek szervezetébe. Egy másik koncepció szerint pedig már 4-7 hónapos kortól el kell kezdeni szoktatni a gyermeket a tejhez úgy, hogy két-három naponta 1-2 cseppet itatunk meg vele.

Így kezd a tejtermékeket bevonni a baba étrendjébe

Mikor és milyen tejtermékeket adhatunk?

Amíg a kérdésben egyezségre jutnak a tudomány emberei, mi addig tartsuk a hivatalos ajánlást, és az első hat hónapban az anyatejen kívül semmi mást ne adjunk a babának. Minél tovább kapja ezt a tápláló, természetes tápanyagot, annál egészségesebb, fejlettebb lesz a baba. Az első natúr tejtermékeket (kefir és joghurt) csak nyolc hónapos kor után kezdjük bevezetni a baba étrendjébe. A fokozatosság a tejtermékek területén fontos elv: szoktatni kell a baba emésztőrendszerét ehhez az új tápanyagformához is, és később, nagyobb korában is ügyelni kell rá, hogy a tejtermékek ne dominálják az étkezést, és jusson hely a gyerek gyomrában a zöldségeknek, gyümölcsöknek és a húsféléknek is.

Kilenc hónapos kor után már megpróbálkozhatunk a sovány sajtokkal is, egy hónappal később pedig felkerülhet az étlapra a túró. Amikor a pici betöltötte az egy évet, elkezdhetjük a tejföl, gyümölcsjoghurtok, vaj és vajkrémek etetését is.
A nyers tehéntejjel várjunk még, és biztos, ami biztos alapon hároméves kor előtt ne iktassuk be az étrendbe. Természetesen ez érvényes a tejjel készült más italokra és ételekre – például a kakaóra – is. A háromévesek már kaphatnak zsírosabb sajtokat, tejszínt és különféle tejdesszerteket is (puding, krémtúró, tejberizs), de ügyeljünk, hogy ezekben a hozzáadott finomított cukor mennyisége minimális legyen, sőt inkább egyáltalán ne is tegyünk bele sem ilyen, sem mesterséges édesítést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top