Baba

5 hiba, amit elkövetünk a hozzátáplálás során

Hozzátáplálásnak nevezik azt az időszakot a csecsemő életében, amikor hat hónapos kor körül az addig kizárólagos szoptatást elkezdik kiegészíteni az anyatejen és a tápszeren kívül más, szilárd ételekkel. Ez egy nagyon fontos folyamat, mert több betegség, allergia, rossz táplálkozási szokás alakulhat ki ilyenkor a babában, ha nem jól csináljuk. Ezért összeszedtük az öt legjellemzőbb hibát, amit elkövetnek az anyák.

1. hiba: túl korán kezdjük

Ha túl korán vezetünk be más ételeket az étrendbe, az a csecsemők egy részénél allergiát okozhat, különösen az erre hajlamos családokban. A babák szervezete az első hónapokban különösen érzékeny, és ez kihatással van a későbbi egészségükre.
A csecsemők szervezete eleinte csak az anyatejet képes megemészteni, a többi étel feldolgozásához szükséges enzimek csak később kezdenek termelődni.
A szilárd táplálék bevezetését hat hónapos kor körül ajánlják elkezdeni, de ez a dátum nem általános érvényű, mert minden baba a saját tempójában fejlődik. Szerencsére napjainkban már léteznek online tesztek, kalkulátorok is, amelyek személyre szabottan segítenek eldönteni, elérkezett-e a megfelelő pillanat a hozzátáplálás megkezdésére. Nyugodtan kérjük ki a védőnő, a háziorvos vagy más szakértő véleményét is a témában.

2. hiba: túl hamar hagyjuk el a tejalapú táplálékot

Nem szabad elsietni a hozzátáplálás folyamatát, először csak napi egy szoptatást váltson fel szilárdabb táplálék. Minél több szilárdat fogyaszt a gyerek, annál kevesebb anyatejet iszik, de mivel az anyatej még sokáig elengedhetetlen, a vitaminok, ásványok, zsírok, fehérjék fő forrása, ezért nem szabad, hogy ez háttérbe szoruljon.
Az anyatej a hozzátápláláskor is a legfontosabb része az étkezésnek. 6–12 hónapos korában a babának napi 5-600 milliliter anyatejre van szüksége. Ha az anyatej mennyisége már nem elég ilyenkor, akkor anyatej-kiegészítő tápszerrel lehet pótolni a baba tápanyagigényét. A tápszert szakszerűen kell kiválasztani, az orvos vagy a védőnő tud róla felvilágosítást adni.
Ha a csecsemőnek anyatejen kívül elkezdünk más ételeket, italokat is adni, nem fog olyan gyakran szopni, mint addig, ezért csökken a termelődő anyatej mennyisége is. A főzelékek, gyümölcsök és más szilárd táplálékok túl korai, hat hónapos kor előtti bevezetésével csak annyit érünk el, hogy az anyatej helyett valami kevésbé értékes ételt adunk neki, amit ráadásul nem is tud hasznosítani, megemészteni.

Öt hiba, amit elkövetünk a hozzátáplálás során

3. hiba: túl gyorsan, túl sokfélét adunk

A hozzátáplálás során az egyik legfontosabb dolog a türelem, nem szabad siettetni. A babának meg kell tanulnia enni és hozzászokni az új ételekhez, hiszen eddig hat hónapig csak anyatejet fogyasztott, ezért nagyon fokozatosan, egyszerre csak egy új étellel ismertessük meg.
A babák előnyben részesítik az édesebb ételeket, először tehát kezdjük répával, burgonyával, almával, őszibarackkal, és amikor ezeket a semlegesebb ételeket már szívesen eszi, jöhetnek a merészebb ízek.
Az ízpreferencia kialakulásához a hozzátápláláskor egy adott ételt több napig kell adni a babának, így megszokja, megtanulja az ízeket. A változatos étrend által a gyerek ízlelése egyre kifinomultabb lesz.
Megfelelő tempóban kell bevezetni a különböző állagú ételeket is, így tudja megtanulni később a rágás technikáját. Először a tejpéppel érdemes kezdeni, aztán jöhetnek a pürék, majd a szilárdabb, darabosabb ételek.
Egyszerre csak egy ételt, kis mennyiségben adjunk, és az új ételek 3-5 nap különbséggel kövessék egymást.

Öt hiba, amit az anya elkövetnek a hozzátáplálás során

4. hiba: megijedünk, abbahagyjuk, amikor a gyerek elutasítja az ételt

A babák sokszor elutasítják az új ételeket – ez teljesen természetes, hiszen eddig csak anyatej volt terítéken. Nem szabad megijedni az elutasítástól, de erőltetni sem szabad az új ízeket. Azt tudni kell, hogy egyes ételek elfogadásához akár 10-15 próbálkozás árán juthatunk el. Nem szabad feladni, mert a gyerekkori változatos táplálkozás meghatározza a felnőttkori táplálkozási szokásait.
Ha elutasítja a falatot, próbáljunk meg egy kis adagot az asztalra tenni, hadd játsszon, ismerkedjen vele, a legjobb, ha megvárjuk, míg maga kóstolja meg. Ha valamit feltűnően nem fogyaszt szívesen a gyerek, vagy problémát érzékelünk, azt az ízt nem szabad ráerőltetni.
Amikor a baba kifejezetten anyatejet szeretne fogyasztani, akkor ne próbáljunk meg új ízt bevezetni nála, mert ez kifejezetten ingerültté teheti. Az etetés első felében adjunk neki anyatejet, és csak később jöjjön az új étel. Csak fél adag tejet adjunk ilyenkor, hogy férjen még belé a szilárd ételből is.
Az új ízekkel való megismerkedést nyugodtabb időszakokra érdemes tartogatni, például késő délelőttre, ilyenkor kisebb az esély a visszautasításra.

5. hiba: túl sok cukor

A cukor hozzáadását az ételhez a szakértők egyáltalán nem javasolják csecsemőkorban. A gyerekek az édeset szeretik, az anyák pedig a gyerek kedvében akarnak járni, és cukorral ízesítik az ételt, italt, de ezzel ártanak a babának. A cukor sok energiát ad, de vitaminban és ásványi anyagban szegény, ezért nem nevezhető hasznos tápanyagnak, elhízáshoz vezet.
A cukor elrontja az étvágyat, mert jobban elveszi az éhséget, és az egészséges ételek helyét tölti ki a gyomorban.
Figyelni kell arra, hogy a boltban kapható gyümölcslevek cukortartalma általában magas. Ez nem jó, ezért vagy speciális bébi- vagy biogyümölcsleveket vegyünk, de inkább magunk préseljük a gyümölcsöt, és ne adjunk hozzá cukrot.
Vigyázat! A mézben található cukor ugyanaz a fajta, mint a gyümölcsben található, a méz színtiszta cukor, és ugyanolyan problémákat okozhat, mint a többi cukorféle. Egyéves kor alatt amúgy sem szabad mézet adni a babának, mert allergiát okozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top