Baba

Gyakoribb lesz a csecsemőszűrés

A korábbi három alkalom helyett a most kidolgozott új csecsemőszűrési módszernek köszönhetően a jövőben hatszor végez majd szűrést a védőnő a baba egyéves koráig. A program már tavasszal elindul.

A szakértők olyan programot dolgoztak ki, amellyel a korábbiaknál jóval hatékonyabb lesz majd a fejlődés minőségi és mennyiségi eltéréseinek kiszűrése a csecsemőknél, hogy a gyermek fejlesztése és a család segítése minél korábbi életszakaszban megkezdődhessen – tudta meg a Magyar Nemzet Czeizel Barbarától, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ vezetőjétől.

Czeizel Barbara szerint jelenleg megközelítőleg 3500, 0-5 éves gyermek korai fejlesztése zajlik, miközben az általános iskolák első osztályosai között évről évre körülbelül ötezer sajátos nevelési igényű gyermek van. Ez azt jelenti, hogy minden évben körülbelül ötezer olyan csecsemő születik, aki korai fejlesztésre szorul, ám közülük jelenleg csak pár száz gyermeket kezdenek el időben kezelni. Ha mindenki bekerülne a rendszerbe, akkor mintegy 25 ezer gyermek korai fejlesztését végeznék. Gondot jelenthet ugyanakkor, hogy a korai fejlesztést végző gyógypedagógusi hálózat nem rendelkezik olyan kapacitással, amely a jelenleginél jóval több gyermeket el tudna látni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ifjúságért és családügyért felelős államtitkársága arról tájékoztatta a lapot, megkezdték a kapacitások felmérését, és még várják annak eredményét, így egyelőre nem született döntés az ügyben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top