Baba

Szülés a 37. héten? Nem koraszülött, de…

Amikor a barátnőm kislánya három héttel a kiírt időpont előtt megérkezett, nagyon irigyeltem. Az utolsó hetek ugyanis számomra már kifejezetten terhesek voltak. Szó szerint. Nem tudtam lehajolni, aludni, minden nap újabb és újabb striák jelentek meg a hasamon, úgy éreztem, mintha kezdenék szétrepedni.

A sok kínlódás közepette kicsit sem segített, amikor azt olvastam, hogy a baba valójában már készen van, ez már csak a hízás ideje, és hogy Brazíliában, ahol a legtöbb gyerek programozott császárral születik, direkt kiveszik pár héttel korábban a babát, hogy ne tegye tönkre az anyuka alakját, bőrét.

Szóval irigyeltem a barátnőmet, aki kicsit megijedt ugyan, amikor a 37. héten elfolyt a magzatvize, mert még a kórházi csomagja sem volt összepakolva, de aztán persze minden rendben ment, hiszen egy ekkora gyerek már nem számít koraszülöttnek. Aztán persze kiderült: nem az anyukák kínzására találta ki a természet azt a pár hetet. A barátnőm ugyanis egy csomó olyan nehézséggel szembesült a kicsivel korábban érkezett babájával, amivel a kiírt időre született gyerekek anyukái nem szoktak találkozni.

Nagyobb az izgalom

Nem mondom, hogy az időre született gyerek érkezése nem izgalmas, de azért ha korábban kopogtat a gólya, az megnyomja kissé a feszültségi faktort. A szülők gyakran (már csak babonából is) szeretik a nagyobb dolgok beszerzését az utolsó pillanatra hagyni. Így simán előfordulhat, hogy amikor anyuka magzatvize elfolyik, nincs még kiságy, babakocsi, autósülés, hiányoznak ruhák és pelenkák. Természetesen ezeket be lehet pótolni, de aki az utolsó pillanatban szeret mindent elintézni, az biztosan jobban fog aggódni, mintha mindennel elkészült volna.

Gyakoribb császármetszés

A koraszülés önmagában még nem ok a császármetszésre, de mivel a korábbi érkezés oka lehet fertőzés vagy lepényleválás, ha még egy aggasztó tünet jelentkezik, a várakozás helyett a  biztonság kedvéért azonnal műtőbe kerül a kismama.

Szükség lehet az inkubátorra

Míg én a szülés után azonnal a kezembe kaptam a fiam, magamra tehettem és szoptathattam, a barátnőm kisfiánál jóval több vizsgálatra volt szükség. Bár jó volt a súlya és jó volt a légzése, több vizsgálatot csináltak nála, hogy megtudják, miért érkezett korábban, és az első pár órát anyai kezek helyett inkubátorban töltötte a kicsi.

Szülés a 37. héten? Nem koraszülött, de...

Gond lehet a szoptatással

Az időre született gyerekek szervezete tudja, mit kell csinálnia. Ébrednek, ha éhesek, szopiznak, ha mell közelébe kerülnek. Ezek az alapvető reflexek azonban nem működnek megbízhatóan egy korábban született babánál. Gyengébbek, aluszékonyabbak – tehát náluk nem működik az igény szerinti szoptatás. Muszáj őket 3-4 óránként mellre tenni és ébreszteni.

Nem eszik eleget

A korábban érkezett babák szopóreflexe fejletlenebb, így nehezebben koordinálják a szívás-nyelés-légzés bonyolult műveletét. Ebben a bonyolult munkában hamarabb el is fáradnak, általában jóval korábban, mint hogy jóllakhattak volna. Ahelyett, hogy a természetre és a babára bíznánk, hogy mit csinál és mikor, muszáj beavatkozni és ébreszteni, rávenni a kicsit, hogy tovább küzdjön az anyatejért. Ez nem könnyű feladat…

Több a tápszeres baba

Bármit is mondanak a brazilok, az utolsó hónap hízása nem felesleges, hiszen ekkor szedik magukra a magzatok azt a zsírmennyiséget, amely majd mozgósítható energiatartalékot jelent számukra a zord külvilágban. A koraszülött babáknak nincs ilyen aranytartalékuk, ezért ha esni kezd a súlyuk (ami minden újszülött esetében teljesen normális), nagyobb a nyomás az anyukán, hogy kezdjen el tápszerrel hozzátáplálni, így nagyobb az esélye annak, hogy a szoptatás nem fog sikerülni. 

Hasfájósabb baba

Egy 37. hétre született baba bélrendszere még nincs készen, hiszen ekkor még köldökzsinóron keresztül kellene kapnia az élelmet. Természetesen ez a pici poci is megküzd az új kihívással, de a korábban érkezett gyerekek jóval többet buknak, gyakran puffad a hasuk, és többször sírnak a fájós hasuk miatt.

Esendőbb immunrendszer

A terhesség minden egyes hetében megvan a szervezet feladata. Az utolsó pár hétben például nagy mennyiségű immunanyag kerül a méhlepényen át a baba szervezetébe, hogy megvédje majd a környezetben található kórokozóktól. Aki korábban érkezik, annak ez a varázskoktél nem jut a testébe, fogékonyabb lesz a fertőzésekre – de azért még nem ment el teljesen ez a vonat. Az anyai szervezet ilyenkor az anyatejbe varázsolja át ezeket az anyagokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top