Baba

Rotavírus: ebbe bele lehet halni?

A gyerek nyöszörgésére ébredtem, de mire odaértem az ágyához, már késő volt. Mindent beterített a hányás. Ágyneműcsere, pár korty víz, és megpróbáltunk mindketten visszaaludni. De nem sikerült. Tíz perc múlva megismétlődött a dolog, és már nem volt egyedül. Alul-felül jött az áldás. Rotavírus a családban.

Pár órán belül tele volt a mosógép, és hiába volt kézben a “hányós vödör” és kétméternyire a WC, így se mindig sikerült időben odaérni. Előkerült hát a pelenka, amit már csak azért tartottam a szekrény aljában, mert lusta voltam összepakolni a barátnőm gyerekeinek, hiszen a négyévesem már rég nem használt ilyesmit. De most ő se tiltakozott ellene. Ereje se volt hozzá. A lakást meg szép lassan beterítette a hányás édeskés, gyomorforgató szaga. Hiába mostam folyamatosan, utánpótlás mindig akadt.

Néhány óra és többtucatnyi roham után már sokat csökkent a magabiztosságom, amivel azt hangoztattam, nincs itt semmi baj, ha kijön, aminek ki kell, utána majd pihenünk. Mert már nem jött semmi, csak a víz, amit kortyonként is alig lehetett a lányomba diktálni. De a görcs nem csillapodott. Újra és újra összehúzta a kis testét, öklendezte fel a semmit. A szeme egyre karikásabb lett, a szája száraz és a nyelve szürke.

Ekkorra ért oda a háziorvos, aki csak egy pillantást vetett a gyerekre, és már írta is a beutalót a kórházba. Ez rotavírus, mondta, és muszáj infúziót adni, különben a gyerek kiszáradt.

Európában a rotavírus 3,6 millió ember megbetegedését okozza évente, közülük 700 ezren fordulnak orvoshoz a kínzó tünetek miatt. Nem szabad alábecsülni a rotavírus-fertőzés kockázatait, hiszen a betegek közül mintegy 87 ezren kerülnek kórházba.
 

Én meg csak néztem – hiszen tegnap este még minden rendben volt. Hogy száradhatott ki egy éjszaka alatt?

Akár halálos is lehet

Akkor még nem tudtam, hogy a rota alattomos kis dög. Pillanatok alatt képes hatalmas rombolást okozni, és évente félmillió kisgyerek halálát okozza. Igaz, Európában erre azért nem nagyon van példa. De ott, ahol nincs gyorsan elérhető kórház és infúzió, rettegett kórnak számít. Igaz, Európában sem leányálom átvészelni, mert általában többnapos kórházi bennfekvéssel lehet csak kijönni belőle, és nem ritka, hogy az egész családon végigszalad – mi is így jártunk.

Persze Magyarországon van tiszta víz – de én korábban nem tudtam, hogy ha csak vízzel itatom a gyereket, az nem igazán hatékony ilyenkor. Ugyanis nem a vízveszteség a legsúlyosabb, hanem a hányással-hasmenéssel a szervezetből kikerülő ionok mennyiségének csökkenése. Ez ugyanis szükséges a belső szervek működéséhez. Ha esik a szintjük, eszméletvesztés, görcsök, szívritmuszavar következhetnek be.

Mi azért ezt nem vártuk meg. Összepakoltunk és beköltöztünk a kórházba. Itt benyomtak egy infúziót a gyerek karjába, ezzel “kikapcsolták” az emésztőrendszert, és elkezdték hidratálni. Mivel nem kapott inni, nem volt mit kihánynia, és a folyadékkal való feltöltöttség a hányingert is csökkentette. Pár órán belül teljesen jól lett – csak nagyon fáradt volt.

A lányom ideális betegnek bizonyult: amint megkapta az infúziót, elaludt, és onnan kezdve három napon át valójában fel se nagyon ébredt, csak amikor eljött az étkezések ideje. Amit viszont imádott, mert a kórházi dietetikus javaslatára ropit kapott (fontos a só!) és szénsavmentes kólát (amiben sok a cukor). Aztán a harmadik napon kinyílt a szeme, és közölte, hogy jól van. Ennyi volt. A betegségnek vége lett, pont ugyanolyan hirtelen, ahogyan az életünkbe robbant.

Rotavírus: ebbe bele lehet halni?

 

A vírus mindenkit ledönt

Számomra azonban még nem volt vége a kórházi napoknak. Amíg a zárójelentést írta az orvos, rám csörgött a férjem. A nagyobbik lányom is elkezdett hányni. A kórházban azt javasolták, ne húzzuk az időt, azonnal üljön taxiba és menjen oda. Így érkeztek meg 20 perc múlva. Egy vödörrel a kezükben, ami gyanús illatokat eregetett magából, és persze a hatévesen is ott volt a pelenka. Enélkül nem mertek elindulni, és igazuk volt.

Visszakaptuk hát a régi szobát, és a férj hazament a kicsivel, míg én eligazítottam a nagy feje alatt a párnát. Az infúzió segített, és a tünetek pillanatok alatt megszűntek, de a kórházi napok vele pokoli nehezek voltak. A magas láztól (ami a rota egyik tünete) hisztérikus rohamokat kapott, és nehéz azzal mit kezdeni, ha hajnal kettőkor azért zokog a gyerek, mert úgy érzi, hogy olyan vékonyak lettek az ujjai, hogy attól fél, le fognak törni. A három nap, amit a kórházban töltöttem vele, felért egy katonai kiképzőtáborral – nulla alvás, állandó készenlét és folyamatos pszichikai nyomás, hogy mondjam meg, miért beteg, és mikor fog végre meggyógyulni.

Nem csoda, hogy amikor végre hazamentünk, én estem ágynak. Igaz, nekem legalább kórházba nem kellett mennem. Nemcsak azért, mert én felnőtt vagyok, és kicsit több tartalékkal rendelkezem, mint a gyerekek, de azért is, mert a kórházban kiokosítottak, mit is kell ilyenkor csinálni, és addigra volt már otthon gyógyszertári hidratáló folyadék, aminek az íze ugyan rémesen édes, de gyümölcslébe keverve le tudtam nyomni belőle óránként pár kanállal. Az orvos nem csodálkozott azon, hogy mind elkaptuk a rotát – ez ugyanis egy erősen fertőző betegség. A beteg gyerek ápolása közben lehetetlen nem kapcsolatba kerülni vele.

Meg lehetett volna előzni?

Persze amikor már jobban lettem, azonnal el kezdtem kutatni a neten, mit is tehetnék, hogy legközelebb ne kapjuk el. Kiderült: van olyan hányós-hasmenéses betegség, amit el lehet kerülni. A legfontosabb ezek között a szalmonella, amit elsősorban a nyers tojás és a nyers csirke terjeszt. Ezt ártalmatlan, minden nyáron terjedő betegségnek gondoljuk, de valójában ez is járhat magas lázzal és többnapos kórházi kezeléssel.

A logikus védelem az oltás lenne, de ez jelenleg csak rotavírus ellen van. Nem kötelező, de mivel hároméves kor alatt nagyon heves lefolyású a betegség, és hosszú kórházi tartózkodással jár, érdemes beadatni, viszont azt érdemes tisztázni, hogy más fertőző, hányással, hasmenéssel járó betegséget ettől még elkaphatnak a kicsik.

Öt fontos szabály baj esetére

1. Felejtsd el a hasfogót!

A szervezet éppen a vírusoktól akar a hasmenéssel megszabadulni. A hasmenés elleni szerekkel csak a betegséget tudjuk meghosszabbítani.

2. Vizet csak kortyonként!

Bár a betegek nagy része kínzó szomjúságról panaszkodik, fontos betartani a tízperces, kispoharas szabályt. Amikor egyszerre, sokat iszik az ember, az újabb hányást provokálhat. Érdemes ilyenkor elővenni egy kis pálinkáspoharat vagy a cumisüveg tetejét. Maximum fél decit ihat a gyerek tízpercenként. Egy óra alatt már ez is három deci folyadékbevitel.

Rotavírus: ebbe bele lehet halni?

3. Nincs szükség diétára!

Ha a gyerek jobban van, és enni szeretne, felesleges szűrt húslevessel, sóba-vízbe főtt krumplival kínozni. Mindent ehet, amit kíván, és amit szívesen megeszik. Csak a zsíros, fűszeres ételeket érdemes kerülni, ami irritálhatja a beleket.

4. Tejet is kaphat!

Persze a legjobb, ha ez anyatej. Semmiképpen nincs szükség a szoptatás korlátozására, éppen ellenkezőleg! Az a jó, ha ilyenkor az anya gyakrabban teszi mellre a gyereket. Korlátozásra akkor sincsen szükség, ha az anya is megbetegszik, mert az anyatejbe nem kerülnek át a vírusok.

5. Alapos kézmosás!

Ez ilyenkor kötelező az egész család számára! Fertőtlenítő szappannal, meleg vízzel, hosszan sikálva a kezet. Csak és kizárólag ez jelent némi védelmet.

Mik a kiszáradás jelei?

Az orvos számára teljesen egyértelműek, de a gyakorlott szemű szülő is hamar megtanulja:

– a nyelv szárazsága,

– karikák a szem alatt,

– a felcsippentett bőr ráncos marad egy-két pillanatig,

– acetonszagú lehelet,

– 12 órája nem volt vizelete a gyereknek (száraz a pelenkája).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top