Baba

Így levegőztesd a gyereket télen!

A levegőztetés az egyik legjobb dolog, ami egy gyerekkel történhet. De vajon hóban, fagyban is megéri?

Hogy melyik gyerek mennyire viseli jól a téli levegőztetés viszontagságait, nagyrészt szoktatás kérdése. A téli babáknak szerencséjük van, ők ugyanis már egészen apró koruktól kezdve megszokták, hogy hidegben levegőznek. Sőt a legtöbb téli babánál külön ajándék, hogy lehet őket a teraszon altatni, ahol aztán a hideg hatására rögtön elalszanak. Ráadásul egy óra a friss levegőn egy hisztis napot is kisimíthat, sőt az étvágyra is jó hatással van. A téli levegőztetésnél a főszabály az, hogy –5 fok alatt nem ajánlott kivinni a babákat még akkor sem, ha van bundazsákjuk. Persze Norvégiában vagy Oroszországban a gyerekek akár –15 fokban is vígan elvannak, de ez még nem jelenti azt, hogy nálunk is mindenáron levegőztetni kell. Ha 0 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor érdemes a bőrüket speciális téli krémmel bekenni az esetleges fagyási sérülések ellen, ne felejtsük el, a kicsik bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké. Miután bekentük, jó 5-10 percet várni az indulással, hogy nehogy a krém az arcukra fagyjon.

A hideg mellett a másik legnagyobb mumus a szél, ebben az esetben a szél felülírhatja a –5 fok felett levegőztetünk szabályt, ugyanis hiába van kint +5 fok, ha erős szél fúj, akkor a hőérzet akár –9 is lehet, ilyenkor pedig jobb a lakásban eltölteni az időt. A szél mellett még a hó is felülírhatja a szabályokat, akkor ugyanis, amikor nagy pelyhekben szakad, és nincs kint orkánerejű szél, még –5 fok alatt is megéri kivinni a kicsiket, tuti imádni fogják.

Így levegőztesd a gyereket télen!

Hogyan öltöztessük?

Fontos, hogy sem a babákat, sem pedig a nagyobbakat nem szabad túlöltöztetni. Mindig nézzük meg, hogy a baba bundazsákját hány fokos kinti hőmérsékletig ajánlják. A legmelegebb –15 fokra szavatolt zsákok alá például elég egy polárrugdalódzó és arra egy kabát. Ha ennél vékonyabb a zsák, akkor jobb, ha overallt adunk alá. A nagyobbaknál pedig elsősorban a rétegekre figyeljünk, és arra, hogy a csizmába adjunk pluszzoknit.

Mi lehet és mit nem?

Bár a legtöbb gyerek télen is szívesen bringázna vagy homokozna, ezeket jobb elkerülni. A hideg homokozóban ugyanis könnyebben felfázhatnak, a bringán pedig pont elég a menetszél ahhoz, hogy jól megfázzanak. Ezért ilyenkor sajnos marad az unalmas séta, húzós kocsival vagy játék babakocsival.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top