Baba

Kendőben vagy anélkül? Itt az újabb szoptatási botrány

Egészen elképesztő, hogy 2014-ben még mindig képes kirobbanni egy új botrány a szoptatás körül. A kérdés csak az, hogy tényleg létezik-e szoptatási etikett, és ha igen, akkor miért nem érdemes betartani?

Egy újabb – ki tudja már, hányadik – szoptatási botrány készül kirobbanni Angliában. Egy háromgyerekes anyuka az édesanyjával tért be egy luxusteázásra az ötcsillagos Claridge Hotel éttermébe, ahol teázás közben megszoptatta 12 hetes lányát. Vagyis csak szoptatta volna, ugyanis az étterem egy alkalmazottja a hotel szabályzatára hivatkozva arra kérte a nőt, hogy a szoptatás idejére takarja be magát egy kendővel. Az anyuka eleget tett a kérésnek, viszont a babát az elmondás alapján megzavarta kendő így nem tudta befejezni az “ebédjét”, a szálloda alkalmazottai ekkor azt az engedményt tették, hogy szoptasson kendő nélkül, egészen odáig, ameddig valamelyik másik vendég nem jelzi, hogy zavaró.

Ezek után pedig csak az a kérdés: nem a kendős hercehurcával kapott a kelleténél nagyobb figyelmet az anyuka? Én abszolút szoptatáspárti vagyok, a saját lányomat is etettem mindenféle helyeken, hipermarket parkolójában, parkban, étteremben, strandon… Arra viszont végig figyeltem, hogy ezzel soha ne zavarjak másokat, mert ameddig a szoptatás alatt én a saját mellemre csak mint mobil cumisüvegre tekintettem, addig másoknak ugyanúgy mellek maradtak, amelyeket normál esetben nem szoktak kipakolni. Én a diszkréció érdekében egy vékony, sötét kendő alatt szoptattam, szinte teljesen észrevétlenül. Soha egyetlen esetben sem bámultak meg, vagy szóltak rám. Hogy ez annak köszönhető, hogy mindig betakartam magam, vagy esetleg annak, hogy a szuperliberális helyeken etettem, nem tudom. Egy biztos, szerintem a bárhol, bármikor szoptatás lényege nem az, hogy minél többször vonjuk magunkra az emberek figyelmét.

Lou Burns a Clardige hotelben
Lou Burns a Clardige hotelben

Az anyák persze érvelhetnek azzal, hogy nekik joguk van úgy szoptatni, ahogy akarnak, például kendő nélkül, viszont egy étterem vendégei is érvelhetnek azzal, hogy nekik meg joguk van a szokott körülmények között megenni az ebédjüket. És az esetükben egy kilátszódó mell nem megszokott körülmény, és szerintem ez is teljesen fair. Nem gondolom, hogy az angol anyuka polgárpukkasztásból szoptatott kendő nélkül, ő egyszerűen természetesnek veszi az egészet, meg sem fordul a fejében, hogy másokat esetleg zavarhat. Pedig simán el tudom képzelni, hogy egy tőlük két méterre ülő, első randis párnak nem ez a “legalkalmasabb” látvány. Valahogy a szoptatás lett a 21. század melltartóégetése, csak úgy gondolom, hogy ebben az esetben nagyobb a füst, mint a láng. Az emberek már egyáltalán nem szólnak be, ha szoptató anyát látnak, cserébe annyit várnak, hogy ne kelljen direktben nézniük az eseményt, ez pedig teljesen rendben van…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top