Baba

Vádat emeltek egy otthonszülésnél segédkező bába ellen

Súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés a vád az ellen a budapesti bába ellen, aki tavaly év elején Mendén segédkezett egy otthonszülésnél. Az újszülött meghalt, az anya kritikus állapotba került.

Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: a szülésznőként, bábaként egy születésházban dolgozó vádlottat 2012 őszén kereste fel a harmadik gyermekével várandós későbbi sértett, aki első gyermekét császármetszéssel hozta világra. A második terhessége során egy dúlával (laikus segítő asszonnyal) mendei otthonában vajúdott, de végül még idejében kórházba ment, ahol a szülés problémamentesen lezajlott.

A harmadik, veszélyeztetett terhessége közben a nőt kezelő szülész-nőgyógyász szakorvos felhívta a kismama figyelmét: a legenyhébb fájások jelentkezésekor azonnal menjen kórházba, mert ez esetben a szülés teljes folyamata kórházi körülményeket igényel. Az asszony ennek ellenére arra kérte a korábbi terhességek lefolyását is ismerő bábát, hogy majd segítsen neki a vajúdáskor, illetve együtt döntsék el, hogy pontosan mikor induljanak a kórházba.

Miután mindenben megegyeztek, 2013 januárjában, a szülés napján a fájások erősödésekor az asszony nem orvost vagy mentőt hívott segítségül, hanem a bábának szólt, aki azonnal indult Mendére, ám mire a házba ért, a szülés már megindult – részletezte a történteket a szóvivő.    Tájékoztatása szerint a vádlott még ekkor sem értesítette a mentőket, hanem meleg vizet és takarót kért. A sértett rövid időn belül megszülte a magzatot, aki nem mutatott életjelet, ezért a bába megkezdte az újraélesztést, illetve már szólt az asszony férjének: hívjon mentőt. A kiérkező mentősök és egy koraszülötteket gyógyító alapítvány szakemberei is megkísérelték a halott magzat újraélesztését, de nem jártak sikerrel. Az időközben életveszélyes állapotba került szülő nőt a budapesti Szent István Kórházba szállították, és azonnali műtéttel mentették meg az életét.

A vádlott ahelyett, hogy a kiérkező orvosoknak, mentősöknek beszámolt volna az előzményekről, elrejtőzött a ház egyik szobájában – mondta Gyugyi Csilla. A Monori Járási Ügyészség súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a bába ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top