Baba

Így készíts emlékalbumot a nyárról – 7 kreatív ötlet

Nyári emlékek albumban, tárgyak házilag, mert emlékezni jó!
Manapság a nyaralós fotók is többnyire okostelefonnal készülnek: naná, hiszen némelyik beépített kamera tudása felér egy pocket gépével, egy jó kis fényképezőgép pedig nem olcsó mulatság, telefon úgyis mindig kell hogy legyen nálunk. Ha mégis van egy jó fényképező, az is szinte biztos, hogy digitális: az analóg gépek használata mára nagyjából luxus, annyira drága lett a minőségi fotókidolgozás és maga a nyersanyag. Ellenben ma már a nagy drogérialáncok is jó minőségű fotókat képesek nyomtatni a digitális képeinkről, ráadásul gyorsan, és a lényeg: borzasztóan olcsón, kis kivárással 5-10 forintért is lehet már nyomtatni képeket.
Így készits emlékalbumot a nyárról -- 7 kreatív tipp
 
A mai családi nyaralásokon készült képek leginkább digitálisak, sokan ki sem nyomtatják őket, talán csak a legeslegjobb darabokat, pedig a fotóalbum hasznos, hiába tűnik régimódi, unalmas, porfogó tárgynak. A digitális képekkel az az egyik nehézség, hogy a gyerekek nem férnek hozzá akkor, amikor szeretnének.  Ha nemcsak tárgyként, hanem a családi közös időtöltés egyik kedves eszközeként tekintünk rájuk, az máris megéri a macerát.
Így készits emlékalbumot a nyárról -- 7 kreatív tipp
Mára tonnányi ötlet áll rendelkezésünkre, hogyan készítsünk emlékalbumot, ha a klasszikus fotóalbumhoz semmi kedvünk, és a digitális fotókból készíttethető albumnál valamivel bonyolultabb darabot szeretnénk. Jóval szabadabb megoldás, ha együtt találunk ki valamilyen emlékőrzőt, mert bár biztos megmarad egy-két vidám csúcspont, apró marhaság, szépséges hely, vásárfia, de az biztos, hogy sok-sok emlék elvész már csak amiatt is, hogy a szülők és a gyerekek is máshogy emlékeznek, aztán egy-két év múlva pedig lassan eltűnnek a részletek. Egyrészt jó lesz hűsebb estéken előbányászni és a nyárra gondolni, másrészt ha minden jól megy, örök darab.

Scrapbook

 
Az utóbbi évek csodája a scrapbook: egy album, amiben szabadon variálhatunk technikákat, anyagokat, fotókat, szövegeket, a lényeg, hogy minden saját ízlésünknek megfelelően rakunk össze. Készülhet darabról darabra magunk által összeszedett alapanyagokból és ma már ezerféle félkész darabot is találunk papírboltokban, hobbiboltban, ezek “össze vannak már rakva”, csak a perszonalizálás hiányzik: a képek és a szöveg. Sőt, akad cég is, amelyik rendelésre készít a megadott stílusban albumot, pl. ilyen a Scrapfellow is. Ez a homokváras borító nagyon helyes, a hozzá tartozó sablont és a leírást itt találjátok.
Így készits emlékalbumot a nyárról -- 7 kreatív tipp

 

 A befőttesüveg mint képkeret 

  
Ez a nagyon helyes befőttesüveg ugyan csak egy-két képet tud egyszerre hordozni, de az is remek lehetőség, hogy fogunk 4-5 ilyen üveget, és ezekbe próbáljuk sűríteni a lényeget, a témához dekorálva a képet körülvevő részeket. Kisgyerekekre tekintettel tegyük jó magasra vagy válasszunk műanyagból készült tárolót. Részletek itt.
 Így készits emlékalbumot a nyárról -- 7 kreatív tipp
 

Emlékdoboz

 
Ez a szuperhelyes dobozolt füzetke – vagy minek is nevezzük – igazán nem bonyolultan készül: szükség lesz egy kis fa- vagy papírdobozkára (esetleg hajtogassunk egyet, pl. ilyet). Ha megvan, válasszunk méretet és formát a lapokhoz, majd egy hajtogatott lapból vágjuk ki a formát úgy, hogy az oldalaknál (a hajtásoknál) továbbra is egyben maradjon. Annyiszor hajtsuk, ahány lapot szeretnénk. Érdemes egész pici képeket nyomtatni az egész kicsi füzethez, és ha magunk készítjük, köréjük írni a szöveget, ha pedig a gyerekek, akkor őket kérni, hogy írjanak, rajzoljanak hozzá. És tulajdonképp kész is. Részletek itt.
 
Így készits emlékalbumot a nyárról -- 7 kreatív tipp
 

Képeslaposdoboz

 
Ez a képeslapos gyűjtemény eredetileg kicsit más projekthez készült: öröknaptár a nyarakra, a dátumokhoz egy-egy mondatot elhelyezve. Ugyanez használható egyetlen nyárhoz is, visszafelé persze elég nehéz lesz minden naphoz egy mondatot írni, de ha elég sok képet készítettünk, akkor a nyár nagy részét vissza tudjuk fejteni (és ha szokásunk posztolgatni, akkor a Facebook oldalunkat is nézzük meg, onnan is előkerülhetnek kissé elfeledett történések). Képeslapok helyett pedig jöhetnek a képeslap nagyságú fotók. Részletek, eszközök itt.
 
Így készits emlékalbumot a nyárról -- 7 kreatív tipp
 

SK napló

 
A napló mint képes emlékalbum is szóba jöhet, sőt. A posztban a saját napló készítésének menetét találjuk, ez speciel varrással készült, lehet még összetűzni, lyukasztani és kapcsokkal vagy madzaggal egyben tartani. Utána pedig a minta alapján vagy saját ötletek szerint készülhetnek az oldalak. Részletek itt.
 
 
Így készits emlékalbumot a nyárról -- 7 kreatív tipp
 

Galéria

 
Egyszerű, látványos, és kellőképpen méretes ahhoz, hogy minden egyes nap beleütközzünk és akarva-akaratlanul rápillantsunk a képekre, és visszaemlékezzünk, netán beszélgetni kezdjünk a nyaralásról, vagy tervezni kezdjük a következő szabadságot. A gyerekek rajzai egy lehetőség, az is opció, hogy a nyári fotókat kinyomtatjuk, és azokat akasztjuk fel, a jobbakat pedig később keretezve szintén ki lehet még tenni. Részletek itt.
  
Így készits emlékalbumot a nyárról -- 7 kreatív tipp
 

Papírnyalókák

 
Eredetileg persze nem ilyesmire szánták ezeket a nagyon cuki papírnyalókákat, egyszerű memóriajáték, de miért ne lehetne minden nyalóka sima oldalán egy fotó és egy mondat a kedvenc pillanatokról? A lényeg, hogy méretben passzoljanak a képek, és aztán bébiételes üvegben tárolva a szoba kis dísze is lehet egyben, sőt fagyizósat is lehet vele a továbbiakban játszani. Részletek, letöltés itt.
  
Így készits emlékalbumot a nyárról -- 7 kreatív tipp

 

mceBlockPasteEnd

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top