Baba

Kiskorúakat kényszerítettek véradásra

Dagad a botrány.

Legalább tíz embert, köztük féltucatnyi kiskorút kényszerítettek az egészségesnél gyakrabban és nagyobb mennyiségű vér adására Északnyugat-Kínában, miközben a donorok az előírások szerint félévente egyszer adhatnak vért – számolt be a kínai média. A nyomozás eddigi eredményei azt mutatják, hogy az áldozatokat egy szervezett bűnbanda kényszerítette véradásra hónapokon, sőt egyes, meg nem erősített hírek szerint éveken át.

A fő vádlott egy Huang családnevű férfi, az ország egyik legnagyobb vérkészítményközpontjának, a lancsoui Biológiai Termékek Intézetének helyettes vezetője. A hatóságok hivatali pozícióval való visszaéléssel, félszáz kikényszerített vérlevétellel és illegális bevétel szerzésével vádolják.

A levett vér mennyisége ráadásul az előírt többszörösét tette ki: 200 helyett alkalmanként 600 millilitert. A bűnbanda minden egyes alkalommal ezer jüan (átszámítva 38 ezer forint) körüli nyereséget hajtott be. A kiskorú áldozatokat az egyik bandatag a helyi iskolából gyűjtötte be, egy másik tag által beszerzett hamis személyigazolvánnyal regisztrálták őket a központban, és veréssel fenyegették őket, ha ellenkezni próbáltak.

Hónapokkal a visszaélések kezdete után úgy buktak le, hogy egy szülő jelentkezett a rendőrségen, miután a véradást megtagadó gyermekét sebekkel tele találta. Az illegális tevékenység 2013 novembere és 2014 májusa között zajlott, az érintett szülők szerint viszont évek óta is folyhatott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top