Baba

Új trend! Vágás helyett elégetik a köldökzsinórt

Akinek szülés után van még ehhez ereje...

Kaliforniában kezd divatba jönni mostanában, hogy a köldökzsinórt nem elvágják, hanem égetéssel választják el. A bizarrnak tűnő módszer nem is annyira új keletű: egyes kultúrákban évszázadokon át szokás volt, ugyanis csökkenti a fertőzés veszélyét és a vérzést.

A köldökzsinór elégetése kisebbfajta szertartás keretében zajlik, melyen a kismamán és a babán kívül általában részt vesz a férj, de akár a nagyobb gyerekek is. A köldökzsinórt egy gyertya segítségével égetik ketté, amit a családtagok kézről kézre adnak. A köldökzsinór átégése megtörténhet 10-20 perc alatt, de van, hogy egy órába is beletelik.

Vágás helyett elégetik a köldökzsinórt

“Gyakran a szüléskor minden túl gyorsan történik. Ez azonban egy lassú és kíméletes eljárás. Mindent lelassít és emlékezetessé tesz” – magyarázta Paige Discoll fotóművész, mi a pláne a módszerben. A nő már több család köldökzsinór-égetését megörökítette, és mivel ő maga az ötödik gyermekét várja, azt tervezi, hogy a szülés után ő is tart majd egy ilyen ceremóniát a családjával.

A Daily Mail által megkérdezett szakember, dr. Iffath Hoskins szerint felesleges égetni a  köldökzsinórt, ugyanakkor a baba egészségét nem veszélyezteti a folyamat, mivel a születés után a placenta és a baba között viszonylag gyorsan megáll a vér áramlása.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint viszont a köldökzsinór elvágására a legoptimálisabb időpont a születés utáni 1-3 perc.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top