Baba

Mélyhűtőbe a játékokkal! – Tisztítás mesterfokon

A gyerekjátékok a látszat ellenére koszolódnak (jó, néha már látszik is rajtuk). Nem éppen egyszerű egyesével pucolni, de van néhány trükk, amiket bevetve ezen is hamar túl lehetünk.
Jó esetben rajta áll a játékon, hogyan és főleg hogyan nem szabad tisztítani, de a legtöbbnél sajnos csak a csomagoláson tudják feltüntetni, hogy miként puceváljuk, a csomagolás pedig szinte azonnal a hulladékok közt landol (hacsak nem valami jó kis kartondoboz, amit még remekül fel lehet használni). Vannak ezek a fura víziók, rémálmok, amikor olyasmiken pörög a szülő, hogy ha már épp mindenki túl van a hányós-hasmenős betegségen, talán egy zsírúj fogkefével kellene fertőtlenítővel végigsikálni mind a 10000 db legóelemet, a plüssöket elvinni a tisztítóba és kérni, hogy fertőtlenítsék őket rendesen (és ha megoldható, mondjuk a fele véletlenül tönkre is mehet), a könyveket pedig kitenni a napra és néhány órán át lapozgatni, hogy valahogy azok is kipucolódjanak…
 
Szerencsére nem kell ilyenekre vetemedni, hű segítőnk most is a mosógép, a mosogatógép (ha van) és még a fagyasztó is. Csak legyen hely.
 

Játéktisztítás mosogatógépben

 
Az apró játékok végképp hajlamosak látványosan koszolódni, biztos, hogy nem árt időről időre pucolni őket, ugyanez a helyzet, ha használtan szerezzük be: egy alapos mosás mindenképp rájuk fér. Egyesével sikálni túl szöszölősnek tűnik, de a szimpla áztatástól nem valószínű, hogy tiszták lennének, tehát valami komolyabb eszközre lesz szükség, például a mosogatógép kifejezetten alkalmas lehet a játékkupacok hatékony tisztítására. Persze a hőfokkal érdemes vigyázni, nehogy megolvadjanak, és érdemes valamiféle tárolóba tenni őket (műanyag kosárka vagy az evőeszköztartó rész biztosan jó), és természetesen csak az elektronikus szerkezetet nem tartalmazó játékok jöhetnek szóba: műanyag, gumiállatkák, építőelemek stb. Fotó és forrás: Organizing Life with Littles.
 
Játékok tisztitása: éljen a gép!
 
 

Lego mosása mosógépben

 
A Lego hihetetlen pici darabjai egyfelől remek alapanyagok az építgetéshez, de sajnos bármilyen apró kosztól eltömődhetnek, elég csak egyszer pl. a homokozó közelébe vinni (márpedig az könnyen megtörténik). Tehát előbb-utóbb mosás következik, egy (sok) megfelelően záródó mosózacskó biztosan kelleni fog, viszont ha már benne vannak, nyert ügyünk van: egyszerűen tegyük be egy sima mosásra, a mosószer adagolása a koszmennyiségtől függhet: ha nagyon koszos, mehet annyi, mint a ruhákhoz, ha nem, akkor elég lesz a fele is. Jelen esetben a centrifugázástól a zajártalom és a felesleges vízhasználat miatt is eltekinthetünk. Fotó és forrás: Gettin’ By.
 
Játékok tisztitása: éljen a gép!
 
 

Fagyasztás

 
A fagyasztás nagyon jó lehetőség a kórokozók ellen, viszont maga a fagyasztás simán tönkretehet erre nem alkalmas anyagokat, van, amelyik műanyag ezt nem bírja, könnyen eltörik később, ezért ezekkel csak nagyon óvatosan érdemes próbálkozni. Viszont a plüssöknek jót tesz, ha alaposan kimostuk őket és még így is vannak aggodalmaink, egyszerűen csak együnk ki mindent a mélyhűtőből és rakjuk az ennivalók hűlt helyére pár órára a már tiszta plüssöket ennél sokkal többet valószínűleg nehéz lenne tenni a fertőtlenítésükért mindenféle szörnyű vegyszerek használata nélkül. Nem mellesleg a poratkával is végez a nagy hideg, az erre allergiásoknál érdemes minden héten betenni az állatokat, főleg, ha gyakran kerülnek a szabadba vagy közösségbe a puha haverok.
 
Játékok tisztitása: éljen a gép!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top