Baba

Kalandos nyár: 7 tipp egynapos kirándulásra

Tombol a nyár, nincs ovi és nincs suli, a nyaralásig viszont még van egy hét. Tippek az "állatkerten túl" és Balaton helyett.

1. Nyáron a medve nem alszik – Medveotthon, Veresegyház

Csillag, Prücsi, Kicsi, Berta és a többi barnamedve 200- 250 kilós “cukiságok”. Szigorúak a szabályok: látogatók a kerítés egyik oldalán, medvék a másikon, ám fakanálra csorgatott mézzel lehet etetni a macikat. A mackók pedig szeretik a mézet, előszeretettel sündörögnek a kerítés mentén. Nem olyan régen az eredetileg medvementő otthont állatkertté minősítették – a jövőben bővülni fog az állatállomány –, a medvék, farkasok és szürkemarhák mellé újabb fajok érkeznek, de már most remek élményt nyújt a park.
www.medveotthon.hu

2. Virágzik a bíbor kasvirág! – Nemzeti Botanikus kert, Vácrátót

A nyári hőségben a hatalmas fák kellemes árnyékot adnak sétához, nézelődéshez. Júliusban nyílik a bíbor kasvirág, a léggömbvirág, az illatos szeder és a cserszömörce, az egynyári ágyásokat pedig pillangóvirág, petúnia, muskátli, büdöske, paprikavirág és zsálya színesíti. Szerencsére, a jegypénztárban kérhető vezetőlap a hónap érdekességeihez és a tansétaútvonalakról, így azok is élvezheti a virághatározást, akik virágnevekben és növényfelismerésben még kezdők. A QR-kódos kertbejárás igazi és trendi kihívás a gyerekeknek, kisebbek szülői segítséggel rettentően élvezik, nagyobbak önállóan végigcsinálják.
www.botkert.hu

3. Trópusi kaland Budapesten – Füvészkert

Virágzó orchideák, ausztráliai ritkaságok és sivatagi kaktuszok a magyar főváros szívében. A Füvészkert káprázatos és megunhatatlan. A kert 85 hazai és 250, a világ minden tájáról származó veszélyeztetett, “vörös könyves” fajt mutat be. Általában nyár végén virágzik a különleges Viktória tavirózsa, amelynek hatalmas levelei egy csecsemő súlyát is elbírják.
www.fuveszkert.org

4. Budapest gyomrában – Pál-völgyi barlang

A Pál-völgyi barlangrendszer 29 kilométer hosszú, ezzel Magyarország leghosszabb barlangja. Hosszabb, mint az Aggteleki cseppkőbarlang. A Pál-völgyi barlang is cseppköveiről lett híres, azonban magas, hasadékszerű folyosói, különleges sziklái, csillogó kalcitkristályai és ősi kagylólenyomatai ugyancsak látványosak. A kiépített túraútvonalon a barlang a nyitvatartási időben látogatható, arra azonban figyelni kell, hogy a barlangban egész évben 11 C fok a hőmérséklet (tehát nyáron is kell a meleg ruha), és a meredek lépcsők miatt nehézkes benne a közlekedés, ezért 5 éves kor alatt nem látogatható.
www.dunaipoly.hu

5. Cápák Budapesten! – Tropicarium

Mi villanyozhatna fel jobban egy nyári csütörtököt, mint egy cápaetetés. Persze, a cápaetetést  csak nézni lehet, a rájákat viszont meg is lehet simogatni. A Tropicariumban rengeteg állatot meg lehet figyelni, de egyértelműen a cápák a sztárok. A gyerekeknek olyan élményt jelent a víz alatti világ, amelyről még hetekkel később is lelkesen mesélnek.
www.tropicarium.hu

6.  Hévvel a régi villamosokhoz – Városi Tömegközlekedési Múzeum, Szentendre

Szentendrén a HÉV végállomásnál szinte eltéveszthetetlen a BKV-múzeum, hivatalos nevén a Városi Tömegközlekedési Múzeum. Egy BKV-jegy áráért órákat lehet itt eltölteni a gyerekekkel, akik fel-alá rohangálnak, mindent alaposan szemrevételeznek, majd fel is szállnak a kiállított járművekre. Akad itt régi villamos, troli, busz és HÉV is, no meg egy csomó olyan furcsa szerkezet, amelynek nemcsak a nevével, de a működésével is érdemes megismerkedni.
www.bkv.hu

7. Anna, Peti, Gergő nyomában – Fogaskerekű és gyermekvasút

A legtöbb szülő kívülről fújja Bartos Erika A fogaskerekű című meséjét, és ebben a történetben az a legnagyszerűbb, hogy végigjárható. A fogaskerekű menetrend szerint jár, a gyermekvasúttal pedig a Hűvösvölgy és a Széchenyi-hegy között lehet oda-vissza robogni. Ezt a kirándulást szép, tiszta időben érdemes megtenni, de nem a legnagyobb kánikulában. Az utazást bármelyik állomáson be lehet fejezni, és sétálni is lehet a budai hegyekben, azonban az biztos, hogy a gyerekek reklamálnak, ha végül a Normafánál a rétesezés elmarad.
www.gyermekvasut.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top