Baba

A gyermekvállalási korban lévők 7-8 százaléka külföldön él

Korábban Lengyelország is hasonló cipőben járt, ám ott beváltak a kivándorlási veszteség csökkentésére tett lépések.

Az elmúlt 5-6 évben indult meg a fiatalok tömeges kivándorlása, és ma már a gyermekvállalási korban lévők 7-8 százaléka külföldön tartózkodik, míg egy évtizede ez az arány 1-2 százalék volt – állítja Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára. A hasonló helyzetbe került országokban, amelyek 5-6 évvel járnak Magyarország előtt ebben a kérdésben (mint például Lengyelország és a Baltikum államai), már születtek úgynevezett jó gyakorlatok arra, hogy a vándorlási veszteséget csökkentsék.

A szakember szerint az elmúlt évek termékenységcsökkenése kizárólag arra vezethető vissza, hogy a házasságban született gyerekek száma csökkent (4 év alatt 60 ezerről 48 ezerre), miközben a házasságon kívüli termékenység stabil maradt.

2012 óta az anyák többsége házasságon kívül vállalja első gyerekét. A főváros és Győr-Moson-Sopron megye kivételével az országban már mindenütt jellemzően házasságon kívül történik a gyerekvállalás, bizonyos területeken ez az arány kétharmad feletti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top