Baba

Rövid hajjal könnyebb az anyaság kezdete?

Sok anyuka a szülés után rövidre vágatja a haját. Bloggerünk ezt a témát járja körül, vajon érdemes-e csak a kényelem érdekében megválni a hajkoronától.

Sok vita robbant már ki különböző fórumokon ezzel kapcsolatban, ezért úgy gondoltam, érdemes foglalkozni ezzel. Számtalanszor olvastam már végig, ahogyan a hosszú hajú és a rövid hajú nők egymásnak esnek, szidják a másikat, és néha még egy-egy férfi is beleszólt a témába. A hosszú haj évszázadok óta a nőiesség szimbóluma. A médiából is a dús, szép, fényes, hosszú hajú nők mosolyognak ránk állandóan. Még a mesékből is kapunk ízelítőt, hiszen ott van például Mulan, aki, hogy férfinak látszódjon levágta a haját.

Rövid hajjal könnyebb az anyaság kezdete?

Többször találkoztam már olyan kérdésekkel, amikor egy még várandós nő érdeklődik ( nem feltétlen kedves stílusban ), hogy szülés után miért vágják le a hajukat az anyukák. Általában azt vágták a hosszú hajú nők a rövid hajúak fejéhez, hogy elveszítik a nőiességüket, hogy azt mutatják a világ felé, hogy ők már CSAK anyák, és nők már nem, valamint a férjük igényeivel nem foglalkoznak, és ne csodálkozzanak, ha az említett hím másfelé kacsingat.

Ugyanakkor a nők azért vágatják le a hajukat szülés után, mert: ott a hajhullás, ami szoptatás alatt iszonyú mértékben jelentkezik; a kisbaba belekap, belecsimpaszkodik, kitépi; unják a lófarkat, leengedve meg zavaró, mert mindenbe belelóg; és a változás is indok lehet. Mi nők, ha az életünkben nagy változás történik, többnyire frizurát is váltunk. Szakítás után például jellemző a hajfestés. Ez persze csak általánosítás. Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy vannak nők, akiknek jobban áll a rövid frizura, mint a hosszú. Vagy lehet akár betegség vagy hormonzavar is, ami miatt nem tudja megnöveszteni.

Ezek csak példák, amivel azt szeretném hangsúlyozni, hogy senkinek semmi joga nincs ítélkezni egy rövid hajú nő felett, csak azért, mert neki éppenséggel hosszú, vagy mert neki csak a hosszú tetszik…

A teljes cikket az Anyu gubancban blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top