Baba

Lombikbébiprogram – milyen a jó embrió?

Azoknál a pároknál, ahol természetes módon nem jön a baba, a lombikeljárás jelenthet kiutat. Az eljárás során a legjobb, legegészségesebb embriókat ültetik vissza, de vajon mi alapján döntik el, melyik megtermékenyített embriók a legalkalmasabbak a visszaültetésre?

Az első lépések

Lombikeljárásra akkor kerülhet sor, ha a természetes fogantatás nem jön létre. Ennek számos oka lehet, melyet a lombikeljárás előtt a pár mindkét tagjánál elvégzett részletes orvosi vizsgálat tárhat fel, bár néhány esetben a vizsgálatok sem adnak pontos választ.

A meddőségi okok egy része gyógyszerekkel vagy műtéttel kezelhető, amennyiben erre nincs mód, akkor jutnak szerephez a mesterséges megtermékenyítési eljárások, amelyek a természet által a fogantatás útjába gördített akadályokat próbálják megkerülni. Ma a mesterséges eljárások sikerességi mutatója a természetes fogantatás esélyeihez hasonló, amit az egyénre szabott hormonkezelés és a pontos időzítés tesz lehetővé.

A kezelés során a nőnél előre eltervezett és kiszámított időben elindított stimulációval befolyásolható a női ciklus. Ezt hormonkészítményekkel érik el, amelyek hatására nem egy, hanem több tüsző érik meg a ciklus során.

A petesejteket egy rövid rutineljárás során leszívják a petefészekből (punkció). A leszívott petesejteket speciális táptalajba helyezik. A férj spermiumait eközben tisztítják, centrifugálják, ezzel előkészítve a megtermékenyítésre. Ha a spermakép jó, a megtermékenyítés hagyományos módon, rácseppentéssel történik, azaz a spermium magától termékenyíti meg a petesejtet. Ha alacsony a spermiumszám, akkor az ICSI (intracelluláris spermainjekció) módszerrel történik a megtermékenyítés, azaz a spermiumot mikroszkóp alatt, egy tű segítségével bejuttatják a petesejt belsejébe.

Az osztályozás

Lombik bébi program – milyen a jó embrió?Miután a petesejteket megtermékenyítették a férfi spermiumaival, ideális esetben a sejt osztódásnak indul.

Mivel az eljárás során több (akár 8-10) petesejtet is leszívnak, azonban maximum 3-at, de az esetek többségében csupán 2 petesejtet ültetnek vissza egyszerre, így ha ennél több megtermékenyült petesejt van, ezekből ki kell választani a legjobbakat. A visszaültetésre kerülő embriók kiválasztását embriológus végzi. Az embriológus feladata nem könnyű, az ő hozzáértése kritikus a lombikprogram sikeressége szempontjából.

Az embriók osztályozására többféle rendszer is létezik, ezek mindegyike ugyanazon elvre épül.

Az osztályzás legfontosabb szempontjai: a fragmentáció (sejttörmelék-képződés) mértéke, a sejtosztódás sebessége, illetve az embriókat felépítő sejtek (blasztomerek) mérete.

A visszaültetésről és az embrióminősítési rendszerről a LombikMami blogon találsz további érdekességeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top