Baba

Két feleség és 89 gyerek: igen, létezik, mi is alig hittük el!

"Az ész megáll, és hátranéz!" – ahogy egyik kedvenc íróm, Marcello D’Orta mondaná. Mr. Vassilyev az 1700-as években összesen 89 gyermeket nemzett két feleségével.

Egészen elkerekedett a szemem, mikor a Guinness-rekordok között ezt a hatalmas gyerekmennyiséget megláttam, mondhatnám úgy is, hogy a tarkómig szaladt a szemöldököm. Első feleségével 69 gyermeket nemzett az orosz gyerekgyáros – ebből 67 élte túl a csecsemőkort –, a másodikkal pedig még 18-at. 

Negyven évnyi terhesség

Persze nem sorban születtek, az a 40 évnyi házasság nem lett volna elég 69 gyerekre, hanem folyton ikrekkel áldotta meg őket a sors: 16 sima ikerpár, 7 hármasiker és 4 négyesiker teszi ki ezt az irdatlan számú gyermeket. A további 18 gyermek már csak hab a tortán a második házasságból, úgy tűnik, Mr. Vassilyev az ikrek mágusa volt: 6 iker és 2 hármasiker az eredmény.

Egyrészt milyen lehet ennyiszer szülni, amikor szinte egyfolytában terhes vagy? Vagy szoptatsz. Esetleg mindkettőt egyszerre, miközben még szülsz is néhány ikerpárt. Belegondolni is hátborzongató, milyen lehet 40 éven át vagy az első trimeszterben lenni és hányingerrel küzdeni, vagy épp az utolsó trimeszterben bálnázni és közben totyogókat kergetni. Azt pedig, hogy egyszerre ennyi kisbabát ellátni hogyan lehetséges, fel nem bírom fogni.

Kettővel is nehéz, hát még nyolcvankilenccel!

Nekem két kislányom van, 8 és 10 évesek, de az első pár hónapra úgy emlékszem vissza, mintha valamilyen drog hatása alatt állandó delíriumban lettem volna a kialvatlanságtól. Nem voltak nappalok és éjszakák, megszűnt a külvilág, átmenet volt lét és nemlét között. Hatalmas hősnek éreztem magam egész idáig, hogy végigverekedtem magam a párhuzamos hisztikorszakokon, miközben dolgoztam, és helytálltam a háztartásban is. 

Azt hittem, én vagyok a világ legjobb időzsonglőre, aki tudja menedzselni a két leányzót, miközben még egy kutya és egy macska is a nyakán van. Ráadásképp pedig még a férjemet sem hanyagoltam el közben. Ez a hír azonban elvette tőlem a sztahanovista és multifunkciós anya énképemet, megrengette önmagamba vetett hitemet, hogy én aztán milyen jól csinálom, és rá kellett ébrednem, hogy 2 gyerek szinte nem is gyerek, hanem inkább sétagalopp. Maximum ének az esőben. 

Hogy nem keverték össze őket?

Ha leülhetnék Mr. Vassilyevvel és feleségeivel beszélgetni, biztos, hogy olyan gyakorlati kérdéseim lennének, mint: hogyan jegyezték meg az összes gyerek nevét? Hogy nem keverték össze őket? Hogyan tudta szemmel tartani az anya az összeset, hogy melyik épp merre szalad szanaszét? Hogy volt képes emlékezni, hogy melyiknek adott már enni és melyiknek nem? Hogy lehet az, hogy egyik gyerek sem evett az udvaron semmi mérgezőt–ártalmasat–tyúkszart? Vagy hogy nem estek le magasról–bele a tóba–kútba–szekér alá? 

Mindenesetre bámulatos teljesítmény ennyi gyereket világra hozni és felnevelni, úgyhogy minden hüledezésem ellenére nagy kalaplengetés és elismerés nekik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top