Baba

A férfitól vagy a nőtől függ a gyerek neme?

A fogantatás egyik legnagyobb rejtélye, hogy kisfiú vagy kislány kezd növekedni az anyaméhben. De pontosan mitől is függ a gyerek neme? Az anyától? Az apától? Netalántán a Hold állásától vagy a reggelire fogyasztott gabonától?

“Ez az asszony nem tud nekem fiút szülni!” – kiabálta a férfi csalódottan a nem túl távoli múltban. Mivel a terhesség az asszony dolga volt, a gyerek neme is “rajta múlott” – legalábbis így hitték. A népi bölcselet úgy tartotta, hogy a jól táplált, finomabbnál finomabb falatokkal traktált nők általában fiút szültek. A fiú pedig kincs volt, a családi boldogulás záloga.

Egyél zabkását, ha fiút akarsz?

Kiderült, hogy a babonák széles sorában – miszerint lány születik abban a házban, ahol a kuvik szól; fiú pedig ott, ahol újévkor férfi vendég érkezik; vagy ha a nő nyitva tartotta a száját szeretkezés közben, biztosan lánya születik – a táplálkozás és a gyerek neme közötti megfigyelés nem légből kapott. Dr. Fiona Mathews vezetésével az Oxford és Exeter Egyetemen végzett kutatás igazolta a teóriát: a magas kalóriatartalmú, vitaminban gazdag ételekkel táplálkozó nők 56 százalékban szültek fiú utódokat, míg az alacsony kalóriatartalmú ételeken élők csupán 45 százalékban. A felfedezés viszont nem igazán forradalmi – a népi bölcsesség is a természettel való közeli viszony miatt alakulhatott ki –, mert a korábbi tudományos megfigyelések már leírták, hogy az állatvilágban táplálékszegény környezetben nagyobb arányban születnek nőstény utódok.

A férfitól vagy a nőtől függ a gyerek neme?X vagy Y: a genetika sem egyszerűsít a dolgon

Háborús időkben viszont több fiú született. És erre nagyon tudományos válasz nincs, csak feltevések. Az emberiség az 1900-as évek elejétől ismeri a kromoszómákat, és tudja, hogy 44, azaz 22 pár kromoszóma megegyezik a férfiakban és a nőkben, ezek a testi kromoszómák. Ezen felül van még kettő, az ivari kromoszómák, amelyekből a nőkben két egyforma X alakú, a férfiakban pedig egy X és mellette egy kisebb Y alakú található.

Új élet fogantatásakor a férfi és a nő is a kromoszómáinak a felét adja. Az érett petesejt mindig egy X, míg a férfiak hímivarsejtjei vagy X, vagy Y nemi kromoszómát hordoznak. Ha a petesejtet Y kromoszómával rendelkező spermium termékenyíti meg, kisfiú születik, ha X-es, akkor kislány. Tehát a gyerek neme a férfitől függ…

Ám az Y és az X kromoszómát szállító spermiumok nem egyformák. Mivel az Y kromoszóma kisebb, mint az X, ezért az Y kromoszómát tartalmazó spermiumok kisebbek, fejük kerekebb, és gyorsabban haladnak, hamarabb érik el a petesejtet. Az X kromoszómát szállító spermiumok lassúbbak, ám hosszabb életűek. Nagy rosta a hímivarsejtek számára, hogy mekkora utat kell megtenniük a petesejtig. Ha rövidet, akkor a “fiúk” vannak előnyben, ha hosszabbat, akkor a “lányok”.

Akkor talán a Hold?

Ugyanez spirituális megközelítésben: a gyerek neme megjósolható abból, hogy a Hold melyik csillagjegyben tartózkodik, illetve a kínai fogamzásnaptár alapja pedig az a megállapítás, hogy bizonyos időszakokban csak fiú, másokban pedig csak lány foganhat. Egyik módszer sem ad garanciát, csak valószínűsít.

Mindig a nő választ!

De majdnem mindegy is, hogy a nagy mindenség felől vagy sejtszintről közelítjük a gyerek nemét, mert meglepetések mindenhol vannak. A megtermékenyítés nem olyan sportszerű úszóverseny, mint a Nicsak, ki beszél! című film elején. A nő szervezete képes ellenanyagot termelni a hímivarsejtek felületén található jelzőfehérjék egyes típusai ellen, és ezzel képes akadályozni a spermiumokat, ráadásul a petesejt sem egy passzívan várakozó “hölgy”.
A petesejt nem elviseli a megtermékenyítést, hanem kémiai úton válogat, elutasítva a hímivarsejtek sokaságát, amíg meg nem érkezik a megfelelő “kérő”. Sarah Robertson, az Adelaide-i Egyetem professzora a meddőség okait kutatta, amikor felfedezte a petesejt aktív közreműködését a megtermékenyítésben. Kutatásai alapján úgy gondolja, hogy a női szervezet ellenőrzi a hímivarsejteket, hogy meggyőződjön a biológiai kompatibilitásról, mielőtt engedélyezné a megtermékenyülést. Ugye mégis csak a nő dönt?!

A férfitól vagy a nőtől függ a gyerek neme?

Ez még nem a történet vége

A fogantatás és ezzel együtt a gyerek neme még mindig az emberiség misztériumaihoz tartozik. Mesterséges módon már bele tudunk avatkozni, de ez csak a legszükségesebb esetben engedélyezett, amikor nemhez kötött genetikai rendellenességek elkerülése a cél. Részleteket tudunk, de rengeteg dolgot nem értünk még. Friss hír, hogy megtalálták azt a fehérjét (és junónak nevezték el), amely a petesejt felszínén található, és a spermiumok hasonló fehérjéjével (izumo) össze tud kapcsolódni. Tulajdonképpen ezzel a sejtszintű találkozással kezdődik a megtermékenyülés. Az izumót már 2005 óta ismerik, és azóta keresték a női párját is, de csak most, 2014-ben, pár napja számoltak be arról, hogy megtalálták.
A tudomány jelenlegi állása szerint a gyerek neme függ a nőtől, a férfitól és ezen felül mindentől, ami külső hatásként jelentkezik. Annyira összetett, hogy talán nem is érdemes kigubancolni, helyette egyszerűen és janikovszkyévásan örülni, ha fiú, és örülni, ha lány születik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top