Baba

Hogyan tanítsuk meg a kisgyereket önállóan öltözködni?

Nem kell megijedni, ha gyerekünket látszólag még nem érdekli a téma, játékosan el lehet kezdeni tanítani. Bloggerünk tippjeivel jó móka lesz!

Mutasd meg, és mondd el!

Azt gondolnánk , hogy mivel a gyerkőc mindennap látja, ahogyan öltöztetjük, és vetkőztetjük, ezeknek a képességeknek már a birtokában is van. Van jó néhány gyerek, aki igen, de a legtöbbnek sokszor meg kell mutatni és el kell magyarázni, hogyan kell! Mutassátok be magatokon, és aztán segítsetek a kicsinek, hogy elmondjátok, mit kell csinálni: “A nadrágnak 3 nyílása van, egy ami a derekadra megy, kettő pedig, ahol a lábakat ki kell dugni. (Itt meg lehet számolni a lyukakat) Figyelj, ahol a címke van (ha még nem vágtátok ki ;)), az a rész legyen hátul.”

Azt is el kell mondanotok, hogy milyen ruhadarabokat kell felhúzni magukra sorban: trikó->póló->zokni->nadrág (vagy olyan sorrendben, ahogy ti szoktátok)!

A legegyszerűbb a legjobb

Ahhoz, hogy minél egyszerűbb legyen az önálló öltözködés megtanulása, könnyen felvehető ruhákkal kezdjétek a tanulást: gumis derekú nadrágok, szoknyák; könnyen táguló nyakkivágású pólók; címkés ruhák, amik segítenek abban, hogy melyik a ruha eleje és hátulja (ha nincsenek címkék a gyerekruhákban, akkor készítsetek egyedi ruhacímkét pillanatok alatt!)

Amit nem ajánlok a kezdetekben: gombos, cipzáras nadrágok, felsők, patentos ruhák (a body sem túl praktikus ilyenkor, vagy akkor ne patentoljátok be, csak tűrjétek be, mint egy hosszú pólót)

Kérd ki a véleményét!

Amint a kisgyerek elkezdi megtanulni az önálló öltözködés folyamatát, rögtön a véleményét is ki akarja majd nyilvánítani, méghozzá úgy, hogy akkor ő akarja megmondani, mit vesz fel. Ez nem baj, ez jó dolog, hiszen érzi, hogy számít a véleménye. Biztosan lesznek érdekes összeállítások (számotokra össze nem illő színek, minták), de ezt hagyni kell, hiszen így fejlődik majd az ízlése. Ha nem alkalmatlan az adott időjárási viszonyokhoz a gyerek által választott “érdekes” ruhakollekció, akkor hagyjátok, hadd viselje! Előbb-utóbb úgyis változik az ízlése…

Még több tipp és sikerélmény feladatok a Mammba blogon!

Hogyan tanítsuk meg a kisgyereket önállóan öltözködni?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top