Baba

Tényleg ne vegyél nyulat húsvétra, bármennyire helyes állat is

Vannak a cicások, a kutyások és a nyulasok. Mi nyulasok, nagyon szeretjük a nyulakat, de igyekszünk ezt okosan tenni.

A nyúlnál helyesebb állat ugyanis konkrétan nincs. A bundája puhi, az orra viccesen jár, a nagy tapsifülei puhák.

Számtalan cukorborsó mesehős is nyúl. És tényleg olyan, mint egy plüssállatka. Az ember csak dögönyözné…
De van egy kis bibi: a nyúl nem plüssállat!
Sőt!

Tényleg ne vegyél nyulat húsvétra, bármenniyre helyes állat is

A nyúl néha vérnyúl is tud lenni, miszlikre tudja aprítani a lakásban fellelhető drótokat, vezetékeket, és extrém esetben – bár általában tartja magát az saját almocskájához – még a hitvesi ágyat is le tudja pisilni, mondjuk bosszúból (hosszú nyúltartói múltamból valók ezek a kis szemelvények).
És olyankor már nem is tűnik annyira cuki állatkának…
(Kivétel ha előre megfontolt szándékkal, felnőtt fejjel nyúltartóvá szeretnénk válni, vállalva ezzel a 8-10 évnyi elköteleződést.)

Tehát ahogy a Zöldsaláta blog szerzője is írja: TÉNYLEG ne vegyél nyulat (sem semmilyen helyes egyéb kisállatot, ha nem gondoltad át előre és komolyan) húsvétra.

Íme egy összefoglaló az indokokról:

“- Élő állat. Ahogy a megnevezés is mutatja, él. Érez. Fáj neki, ha csupa szeretetből megnyomorgatják, és fél, ha új környezetbe kerül. Nem kellene ennek pár nap simogatás kedvéért kitenni.
– A nyúlnak a szíve a stressz-szerve. Vagyis ha nagyon megijesztik, akkor konkrétan infarktust kap (ennek mindenféle evolúciós okai vannak: a nyuszi zsákmányállat, a természet nagy bölcsen elrendezte, hogy ne szenvedjen sokat, ha elkapja a róka). A naposcsibe, kiskacsa is törékeny darab. Elég egy rossz mozdulat, hogy baja essen. Nem a legjobb indítás a nagy ünnepi, családi heppineszhez.
– A húsvéti kisállatokat az “élelmes” kereskedők ilyenkor elválasztják az anyjuktól, akár érettek erre, akár nem, hiszen itt a szezon, most kell hozni a bevételt. Gondolom, nem kell részleteznem, hogy milyenek egy túl korán elválasztott bébiállat életkilátásai.
– Minden állatnak van szaga, pisil, kakil, és nem az angolvécébe. Ha szívügyed a tisztaság, akkor gondold át időben, hogy akarsz-e akárcsak pár napig is pisit-kakit takarítani. A nyulat egyébként szobatisztaságra lehet szoktatni (többé-kevésbé), de az nem pár napig tart.
– Könnyű félreetetni, annak pedig végzetes következményei lehetnek.
– Ne számíts arra, hogy az ünnep után könnyű lesz elhelyezni az állatkát. Az állatmenhelyek legtöbbje, és az Állatkert is nyúlstopot hirdetett, mert az elmúlt években sokan “az állatmenhely, az Állatkert úgyis átveszi” felkiáltással vettek nyuszit, és dobták ki ünnep után könnyű szívvel.
– A Margitsziget, a Városliget, a kiserdő nem megfelelő élőhely egy kidobott kisnyúlnak. Hamar csúnya vége lesz szegénynek, ha egyszerűen kirakod valami természetesnek hitt helyen.

Ja, és nemcsak a nyuszikra vonatkoznak ezek az indokok, hanem a kiscsirkékre, kiskacsákra és egyéb húsvéti ideiglenes kedvencekre is, azok, ha lehet, még törékenyebbek, mint a nyuszik.”
Hogy mit lehetne helyette?
Azt a Zöldsaláta blogon elolvashatod, katt ide.

Ha mégis belecsúsztál volna a nagy nyúlcsapdába, vagy a rokonságot, nagyszülőket nem tudtad valahogy meggyőzni, és nyúl került a lakásba akár akaratod ellenére is, akkor itt kaphatsz segítséget:

Nyuszimentő Akció
Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja 2014-ben is próbál segíteni az ünnepek utáni kidobásra ítélt nyusziknak. Húsvét után egy hónapig díjmentesen leadható az állatvédőknek minden megunt nyuszi. A +36-20-360-98-46-os segélykérő számon, vagy a www.ebangyal.hu oldalon lehet informálódni az állatok megmentésével kapcsolatban.

 

És akkor álljon itt még egy végső érv:

Tényleg ne vegyél nyulat húsvétra, bármenniyre helyes állat is

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top