Baba

Babanév-katasztrófák – amikor rémálom a névválasztás

A babavárás legjobb része, amikor nevet választunk a születendő gyermeknek. Előfordulhat azonban, hogy rémálommá válik ez a kellemesnek induló feladat.

1. Ellopták a nevemet!
Nincs annál frusztrálóbb, mint amikor már megvan a név, mindenki elégedett vele, de pár héttel szülés előtt egy barát, egy kolléga vagy akár egy szomszéd bejelenti, hogy most született gyerekét így nevezte el. Mielőtt rád törne a teljes pánik és hisztéria, érdemes józanul végiggondolni pár dolgot. Először is el kell fogadnunk, nincs olyan, hogy “lefoglalunk” egy nevet. Bárkinek joga van azt választani, így nincs okunk arra, hogy igazán dühösek legyünk a “tolvajra”.

A legtöbb lopással vádolt személy amúgy kikéri magának ezt a vádat, és azt állítja, ő is már évek óta kiválasztotta ezt a nevet, vagy hogy nem tőlünk hallotta. Bizony elképzelhető, hogy nem hazudik! Ami szép, az másnak is tetszhet, és az is lehet, hogy egyszerűen divatos lett most ez a név.

Az más kérdés, hogy ezek után mi felhasználhatjuk-e ezt a nevet. Érdemes végiggondolni, milyen gyakran találkozunk ezzel az illetővel. Ha nem olyan közeli rokon, akkor nem kell foglalkozni vele. Kicsi az esély arra, hogy hosszú évek múlva is kapcsolatban maradjunk, vagy a gyerekeink ugyanabba az oviba, iskolába kerüljenek. És ha mégis, akkor mi van? Két azonos név egy csoportban úgy is előfordulhat, hogy ha vadidegeneket terelnek össze. A gyerekeket ez nem szokta zavarni – és valljuk be, azért ez tényleg nem a világ vége. Ne feledjük el, régen sokkal kevesebb nevet választhattak az emberek, így jóval gyakoribb volt, hogy egyforma nevű emberek találkoztak, mégis meg tudtak mindenkit különböztetni a másiktól.

2. Ez a tradíció nekem nem tetszik!
Sok családban hagyomány, hogy minden elsőszülött fiú ugyanazt a nevet kapja, vagy arra próbálnak rábeszélni, hogy egy elhunyt, szeretett családtag nevét add a gyereknek. Könnyen előfordulhat azonban, hogy ez a név neked egyáltalán nem tetszik, vagy hogy az egész tradíciót ostobaságnak tartod.

Ilyenkor az a legfontosabb, hogy kiderítsd, mit gondol erről a férjed – neki tetszik-e ez a név, akarja-e folytatni ezt a hagyományt. Ha igen, akkor sajnos vesztettél. El kell fogadnod, hogy a gyereked így fogják hívni. Ám azt megteheted, hogy ezt második névként íratod be, és a hétköznapi életben nem így nevezed. Ebbe már senki nem szólhat bele.

Ha azonban a férjed se akarja követni a hagyományt, érdemes felvenni a harcot a rámenős nagymamák, rokonok ellen. Ne legyenek illúzióid: nehéz menet lesz, és bizony előfordulhat, hogy olyan nagy lesz az ellenállás, hogy a végén inkább beadod a derekad a békesség kedvéért. Ha ez a helyzet, vigasztaljon a tudat, hogy a családi béke és a hagyományok megtartása fontos érték, és lehet, hogy a gyerek büszke lesz rá, hogy tovább viheti ezt.

Babanév-katasztrófák – amikor rémálom a névválasztás

3. Úgy hívja, ahogyan ő szerette volna
Sok nagymama úgy érzi, hogy a te terhességed által kapott egy második esélyt. Ha mondjuk csak fiai születtek, pedig olyan tökéletes lánynevet talált ki, előfordulhat, hogy a terhesség első napjától arra próbál rábeszélni, válaszd az ő kedvencét. Van, akit az se riaszt el ettől, ha nemet mondasz, és a születendő babára továbbra is ezen a néven utal, talán a már megszületett gyereket is így hívja, hiába teljesen más a neve.

Bár ez rettentő bosszantó tud lenni, sokat nem tehetsz ellene. Megpróbálhatod elmagyarázni, hogy ez neked nem tetszik, és nem tartod elfogadhatónak az ő viselkedését, de sajnos nem tilthatod meg senkinek, hogy saját becenevet adjon a gyerekednek. Ha amúgy a nagymama normális, és más dolgokban nem akarja rád kényszeríteni az elveit, jobb, ha elfogadod, ez az ő dilije. Nagyszülők és unokák között különleges kapocs van. Ebbe belefér egy csak kettejük között használt becenév is.

4. Senkinek nem tetszik, amit én szeretnék
Szögezzük le gyorsan – nincs olyan név, ami mindenkinek tetszene. Az első dolog, amit megkérdeznek a rokonok a gömbölyödő hasad látva, hogy mi lesz a gyerek neve. Bármit is válaszolsz, az esetek nagy részében elmondják majd az ellenvetéseiket. Hogy ismertek ezzel a névvel egy ronda falubolondját, és el fogják mondani azt is, milyen csúfneveket fognak majd a gyerekre aggatni.

Mondanám, hogy legyints rá nyugodtan, és menj a saját fejed után – és az esetek nagy részében nem is kell ezekkel a vészmadarakkal foglalkozni, de azért tartsd nyitva a füled. Lehet, hogy a névnek van egy olyan jelentése, vagy egy olyan becézési formája, amire nem gondoltál, ám valóban kellemetlen lehet a fülnek. Előfordulhat, hogy egy-egy rossz szóval szinte megmérgezik a szemedben ezt a nevet, és ezek után muszáj lemondanod róla. Ez bosszantó – de nézd a jó oldalát: ha el tudtak riasztani ettől a névtől, talán jobb is, hogy még a szülés előtt tették, mert utána már sokkal nehezebb megváltoztatni.

5. Minden gyereket így hívnak
Évszázadokon át ugyanaz: László és Mária volt a népszerűségi listák élén, ma viszont már szinte minden évben változik a listavezető. Népszerűséget hozhat egy sztár, de egy tévésorozat vagy egy tehetségkutató műsor is. A lényeg, hogy amit gyakran hallunk, azt szebbnek véljük, jobban vonzódunk hozzá. Nem csoda, hogy szinte minden évnek megvan a maga névadási sztárja. Ennek elkerülésére nincs bombabiztos recept. Lehet persze ellenőrizni a különböző fórumokon, hogy éppen mi a divat – de nincs garancia arra, hogy ami most még ismeretlen, pár hónap múlva nem lesz nagyon népszerű, és ez akár fordítva is megeshet. Egy dolog azért megnyugtathat: míg régen a népszerű név azt jelentette, hogy a születendő babák 50 százalékát így hívták, ma sokkal szélesebb körből választanak a szülők, így a legnépszerűbb se éri el a 10 százalékos gyakoriságot.

 Baba a szabadban - praktikus tanácsok

Tetszik a cikk? Olvass még több érdekes és hasznos dologról a babaszoba.hu oldalon!

6. Nem illik a vezetéknévhez
Sok nő már gyerekkorában elhatározza, hogyan is fogják hívni a születendő gyermekét. De néha az élet olyan furcsa nevű férfit sodor elé, akinek a vezetéknevéhez semmiképp nem illik a megálmodott keresztnév. Ilyen kizáró ok lehet például, ha ugyanazzal a mássalhangzóval végződik a név, amivel kezdődik a keresztnév, így nehéz kiejteni (Elekes Sándor), vagy együtt nevetséges a jelentésük (Cicz Imre, Cserepes Virág), vagy túlságosan rímelnek (Berika Erika), esetleg maga a vezetéknév is egy keresztnév (Gábor Gábor), vagy egyszerűen furcsa a hangzása a fülnek és kész.

Ilyenkor három lehetőség közül választhatunk: a magyar törvények szerint választhatjuk az anya vezetéknevét az apa neve helyett, vagy a kettőből létrehozhatunk kötőjellel egy új vezetéknevet. De ha így se jó, felejtsük el. Van, amit tényleg nem lehet megmenteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top