Baba

Az ikres anyák tovább élnek?

A legfrissebb kutatások szerint azok a nők, akik természetes úton fogannak meg, és ikreknek adnak életet, jobb egészségnek örvendenek, és tovább is élnek, mint azok, akik egyszerre csak egy babát szülnek.

Az eredmény ellentétben áll a korábbi nézettel, amely szerint az ikreket szülő nők hamarabb veszítik életüket a gyermekneveléssel járó stressz és megterhelés miatt. A utahi egyetem kutatói 1807 és 1899 között az államban született és élt nőktől származó adatokat elemeztek. AZ 59 000 nő közül 4600 szült ikreket. Kiderült, hogy az 1870 előtt születettek esetében az ikrek édesanyjai körében 50 éves koruk után 7,6 százalékkal alacsonyabb volt az éves halálozási kockázat, mint az egykéket szülő nők esetében – írja a Proceedings of the Royal Society B.

Az 1870 után születettek esetében is megmaradt a különbség az ikreket szülő nők javára, bár ekkorra 3,3 százalékra csökkent. Emellett a kutatók azt is megállapították, hogy az ikrek édesanyjai az átlagnál több gyereket szültek, és az utolsó terhesség is a megszokottnál későbbi időpontra esett. Az uralkodó nézet az, hogy az ikreket szülő nőkre nagyobb teher nehezedik, ami miatt több stressz és feszültség éri őket, és rosszabb az egészségük. Valójában azonban ennek éppen az ellenkezője igaz: a természetesen ikrekkel megfogant asszonyok termékenyebbek, egészségesebbek, és tovább is élnek – mondta Ken R. Smith professzor.

Az ikres anyák tovább élnek?
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top