Baba

Tetűirtás mesekönyvvel

Minden szülő rémálma, ha a gyereke tetvekkel a hajában jön haza a suliból. Valahogy ezt a franciák lazábban veszik, még mesekönyvet is adtak ki a kis parazitákról a gyerekek és a szülők megnyugtatására.

A Nem harap a spenót blog szerzőjének  franciaországi kálváriáját tesszük közzé, amelyben a gyerekek tetvei elleni harcáról számol be.

Pár hónapja megismerkedtünk legújabb háziállatainkkal, a tetűkkel. Egy szép nyári éjszakán költöztek be hozzánk, hogy melyik gyerek fején utaztak ide az első példányok az iskolából,az már örök titok marad. Nyaralni ment a család, és az úton a 8 éves furcsán vakargatta a tarkóját. Egész nyáron velünk tartottak, és most már ismerem a 4 tetűirtó márka 15 termékét. 15 perces, 30 perces, 1 órás, de akár éjszakai változat is létezik. Emellett emelhetjük a színvonalat speciális samponnal, reggeli utáni orrfacsaró spray-vel (erről messziről megismerik az iskola folyosóján a tetves gyereket), de befektethetünk speciális elektromos fésűbe is.

Egy a lényeg, megszabadulni tőlük szinte lehetetlen. De ha mégis sikerülne, akkor 2 hétre fellélegezhetünk, mielőtt újra hazahozná valamelyik az iskolából. A magyar nagyszülők mélyen maguk alá estek a történettől (hihetetlen, hogy itt nincs “Köjál”), a franciák meg csak legyintenek, elmesélik saját rémtörténeteiket, és két dolgot mint alapkövet elárulnak neked:
–  vannak “tetűvonzó fejek” (akik úgyis mindig elkapják)
–  vannak francia családok, ahol a kultúrához tatozik a tetű (szimbiózisban élnek velük).

Azért mi (én) továbbra is irtjuk őket. A havi kosztpénz mellé betettük a havi tetűirtó büdzsét, állandóan forog a mosógép (ágynemű, törölköző), és kedvenc reggeli programom a gyerekek fejében matatás.

Tegnap a lányom boldogan hozta haza a legújabb könyvtári könyvét. “Anya, ezt Julie találta, de megmagyaráztam neki, hogy az nekem kell, hiszen nálunk mindig van tetű!” Akár büszke is lehetnék rá meggyőző erejéért. Címe: Pef: Rendez-moi mes poux! (Adjátok vissza a tetűimet!)

Tetűírtás mesekönyvvel

A mese egy Mathieu nevű kisfiúról szól, aki magányos a lakásukban található két televízió, távirányítós magnó és elektromos konzervnyitó mellett. A szülei el vannak keseredve gyermekük videojátékba ölt idejét látva, és gondolkodóba esnek, hogy talán hugicára lenne ott szükség.

Tetűírtás mesekönyvvel

Mathieu aztán egy nap felfedezi, hogy tetű van a hajában, és véletlenül egy varázsigét mond nekik, mely beszédes, házias viselkedésű és hűséges alattvalókká változtatja a fején mászkáló tetveket. Többet nincs egyedül Mathieu.

Tetűírtás mesekönyvvel
 
Először két csapatot alkot belőlük, sárgára és pirosra festi őket, és focimeccset rendez. A maradék tetűtársasággal együtt drukkol nekik.
 
Tetűírtás mesekönyvvel

Éjszakára egy gyufaskatulyában ágyaz meg barátainak, puha ágyikóként egy hajtincset ajándékoz nekik. Még nassolni valót is felkínál az esti elalvás előtt (egy kis porcukrot), de a jól nevelt tetűk visszautasítják, mert tudják, hogy alvás előtt ez nem jó, hiszen fogszuvasodáshoz vezet.

Tetűírtás mesekönyvvel
 

A mese folytatásához kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top