Baba

Ludotéka: átmenet a játszóház és a bölcsi között

Bölcsibe nem sikerült bejutni, a magánintézmény drága, a játszóház nem túl bensőséges és drága, a szomszéd gyerek bölcsibe jár és nem jön már át délelőtt – mit lehet tenni, hogy szocializálódjon a gyerek? Főleg akkor kulcskérdés ez, amikor már a játszóterezéshez is hideg van.

Itthon is vannak ilyen-olyan opciók, de egy megnyugtató, legalább nagyvárosokban mindenhol létező (akár intézményesített) megoldás itt egyelőre nincs sajnos. Pedig lehetne példát venni, a francia ludotéka (azaz ludothèque, magyarul játéktéka) nagyjából ötvözi a két dolgot: napközben ingyenesen vagy igazán baráti áron be lehet menni (helyenként csak előre foglalt időpontokban), és ahogy a poszt szerzője, nemharapaspenot is írja: „A koncepció mindenhol az, hogy a gyerekek szocializálódhassanak, ha nincs lehetőségük bölcsődébe járni, valamint az óvodába kerülés előtt is tanulhassák a társadalmi élet velejáróit.” A ludotékáról részleteket, érdekességeket itt olvashattok. Egyébként igazán klassz lenne meghonosítani, nem? Efféle helyek létrehozása és fenntartása lehetne egy igazán komoly, gyermekeseket támogató lépés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top