Baba

Újból megnyílik Debrecenben az anyatejgyűjtő állomás

Ösztönözni kívánják az anyatej leadását.

Szerdán újra kinyit a napokban bezárt anyatejgyűjtő állomás Debrecenben. A városi önkormányzat által kötelezően biztosítandó és az önként vállalt egészségügyi feladatok ellátását részben a Kenézy kórházzal, részben a Debreceni Egyetem fenntartásában lévő klinikákkal együtt végzik. Erre a célra az önkormányzat évente 50 millió forintot biztosít – mondta el Kósa Lajos polgármester. Mint jelezte, önként vállalt feladatként 2000 óta működtetik a Kenézy kórházzal közösen az állomást.

2003-ban adták le a legtöbb anyatejet, 7300 litert, de 2013-ra ez 2400 literre csökkent. A polgármester elmondása szerint ösztönözni kívánják az anyatej leadását úgy, hogy az eddigi 1800 forintos, Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott literenkénti felvételi árat 3000 forintra emelik annak, aki maga adja le, és 2500 forintra azoknak, akik kérik, hogy házhoz menjenek hozzájuk. Erre az eddigi kereten túl külön költségvetési tételben teremtenek forrást, évente a leadás mennyiségétől függően mintegy 5-10 millió forintot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top