Baba

Gábor (13): “Szerintem az lenne a legjobb, ha idén kihagyhatnánk a karácsonyt”

Karácsonykor a család az első, de a válások növekedésével egyre több családban okoz komoly problémát az ünnep megszervezése. A mozaikcsaládok számára ez különösen nehéz időszak, sok szervezést, sok rugalmasságot és főleg rengeteg kompromisszumot igényel.

„Én azt kívánom, hogy apu és anyu idén együtt legyenek, de közben jó lenne Géza bácsit is látni, aki anyu új férje, és persze Lillát is, aki Géza bácsi lánya, és aki most már az én féltestvérem, mégis csak ritkán látom, pedig jókat játszunk együtt. Anyu azt mondja, hogy ő nem ül egy asztalhoz apu új barátnőjével, pedig Kati mindig kedves hozzám, és azt ígérte, hogy madártejet fog főzni karácsonykor, mert azt szeretem, nem a mézeskalácsot. De nem tudom, elmehetek-e hozzájuk, mert ha szóba kerül, anya mindig sírni kezd” – Balázs, 5 éves.

 

Szerintem az lenne a legjobb megoldás, ha idén kihagyhatnánk a karácsonyt.A gyerekek leginkább azt szeretnék, hogy a „régi” családjuk legyen együtt ilyenkor, és minden olyan legyen, ami egykor volt. Ám ez a legtöbb esetben megoldhatatlan, főleg ha az elvált feleknek új családjuk van, de az se ritka, hogy az elvált szülőkben olyan nagy a feszültség, hogy nem is szeretnék egymással tölteni a karácsonyt.

 

– A gyerekek számára komoly teher az, ha azt várjuk el tőlük, hogy úgy tegyenek, mintha a másik fél nem is létezne – szögezi le Fischer Eszter pszichológus, mozaikcsalád-szakértő. – Amikor az anya nem engedi, hogy az apa ajándéka az ő fája alá kerüljön, vagy megfagy a levegő, amikor szenteste az apját is fel akarja hívni a gyerek. A karácsony görbe tükör, mindent felerősít. Ha gondok vannak a felnőttek között, pokolivá is válhat, ám ha megbékéltek már egymással a felek, akkor akár élvezetes is lehet.

Persze ez nem megy könnyedén – ahol friss a szétválás, újak a sebek, ott nehezebb békés megoldást találni a ki hol legyen karácsonykor problémára. Nem szerencsés, ha elvárjuk a gyerektől, hogy úgy tegyen, mintha minden rendben lenne és szeretné a karácsonyt.

„Szerintem az lenne a legjobb megoldás, ha idén kihagyhatnánk a karácsonyt. Minden évben botrányba, veszekedésbe fullad. Apu is, anyu is megígérik, hogy idén másként lesz, de persze nem tudják megtartani. Egy normális vacsorát nem bírnak végigenni anélkül, hogy ne vesznének össze. Az meg kinek kell? Folyamatosan azt lesik, kinek az ajándékának örülök jobban, kivel beszélek többet, kire mosolygok. Egyszerűen belefáradtam az egészbe, elegem van belőle, hogy nem képesek normálisan viselkedni” – Gábor, 13 éves.

– Bizony előfordulhat, hogy a nagyobb gyerek nyíltan kimondja, ő nem akar idén karácsonyozni, nem élvezi az egészet. Emiatt nem kell kétségbeesni, meg kell neki engedni, hogy őszintén kifejezze az érzéseit. Joga van ahhoz, hogy elégedetlen legyen a helyzettel, és senkinek nem muszáj élveznie a karácsonyt. Tudomásul kell vennünk, hogy karácsonykor jobban fáj a változás, és ha ezt megpróbáljuk elrejteni, abból csak képmutatás lesz – állítja szakértőnk.

Mindenkinek jót tesz, ha időnként kiönti a szívét, elsírja a bánatát, mert valóban nehéz lehet elfogadni, hogy az a régi, gyönyörű karácsony, amikor még az egész család együtt volt és apa és anya szerették egymást, soha nem jön vissza. Minél hamarabb elfogadják az érintettek, hogy már más a helyzet, több szereplő van benne, többféle igényt kell összehangolni, annál jobb lesz mindenkinek.

 

Szerintem az lenne a legjobb megoldás, ha idén kihagyhatnánk a karácsonyt.„A mi családunkban három karácsony lesz. Tavaly is így volt. Első este otthon anyuval és az új barátjával ünnepeltünk hármasban, ilyenkor egész este csak velem foglalkozik anyu, sokat beszélgetünk, elmegyünk az esti misére és fennmaradhatok éjfélig. Aztán második este a apuéknál voltunk, ahol a nagymama is ott volt, és apa új családja. Ezt nagyon szeretem, mert apának sok testvére van, és minden unokatestvérem együtt van ilyenkor, akikkel sokat játszhatok. Aztán harmadnap elutaztunk vidékre, anyu szüleihez, akiknek nagy kertjük van és nagy hó. Ott szoktam hóembert építeni és szánkózni. Sajnálom azokat a gyerekeket, akiknek csak egy karácsonyeste jut” – Gina, 8 éves.

 

 Kapcsolódó cikkeink:

 

A legfontosabb a kreativitás és a nagyvonalúság. Az utóbbi mindig kifizetődik. Apró, kicsi gesztusok is békésebbé tehetik a helyzetet: ha a nagymama a „mostohaunokáknak” is küld a süteményből, vagy ha az elvált szülők közös ajándékot vesznek a gyereknek. Ezek a dolgok jólesnek a gyereknek, azt sugallják, hogy szerettei el tudják egymást is fogadni és vele kapcsolatban is együtt tudnak működni.

Persze sokféle megoldás van. Lehet tartani előkarácsonyt, utókarácsonyt, egy közöset délután, egy különállót este. Lehet, hogy idén utazunk, de jövőre az exünk családja jön hozzánk. A kulcs természetesen a felnőttek kezében van: ha ők nyitottak és készek a kompromisszumokra, békésebb lehet a karácsony, még akkor is, ha bonyolult.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top