Baba

A kormány napirendjén a gyed extra

A programhoz szükséges 30 milliárd forintra megvan a fedezet a jövő évi költségvetésben.

Szerdai ülésén tárgyalja a kormány a kisgyermekeseket segítő gyed extra program bevezetését – írja a Magyar Nemzet. Az új rendszerben lehetőség lenne arra, hogy az édesanya legkorábban a gyermek egyéves kora után ismét munkába állhasson teljes munkaidőben. Mindezt ráadásul úgy, hogy a gyermek hároméves koráig járó juttatásokat akár egy vagy másfél év alatt is fel lehessen majd venni.

Az új jogszabály jelentős változást jelent. A döntéshozó például születési boomot remél, vagyis azt, hogy nagyobb lesz a családbővítési kedv, az érintett nők pedig elgondolkodnak: talán megéri minél kevesebb időt kihagyni a munkából. „Ez a változtatás mindenképpen fellendítheti a kisgyermekes nők jelenleg stagnáló munkaerőpiaci helyzetét” – nyilatkozta korábban az NLCafénak dr. Farkas Zsuzsanna jogász, HR-szakértő. Ez annál is inkább fontos, mert a januárban életbe lépő járuléktámogatási törvény (amely a cégeket ösztönözné a kisgyermekesek foglalkoztatására) ezen a téren nem hozott semmilyen áttörést.

Ha csak a munkavállalás szempontjából nézzük, kétségkívül előny, ha valaki két vagy három év helyett csak egyet tölt otthon. Kérdés, hogy ez önmagában elég-e ahhoz, hogy mostantól családos nők tömege álljon munkába. „Bár a jogszabály pozitív, hiányoznak a feltételek, így a nők egész egyszerűen nem fogják tudni igénybe venni a lehetőséget” – jegyezte meg lapunknak Repka Ágnes munkajogi tanácsadó, a dolgozomami blog szerkesztője. 

Arról, hogy milyen változásokat eredményezhet a gyed extra, bővebben itt olvashatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top