Baba

Megújul a babakötvény

A megújuló babakötvény a tervek szerint infláció feletti kamatprémiumot garantál majd.

A kormány beterjesztette az Országgyűlésnek a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosító javaslatát. A módosítás célja, hogy a minden újszülöttnek járó 42 500 forintos állami támogatásból a szülők minél több Start-számlát nyissanak és Babakötvényt vegyenek – írja a Napi.hu.

A kormány a Babakötvényt két lépcsőben újítja meg. Elsőként 2012 októberében szorosan összekapcsolta az állampapír-vásárlásokkal a konstrukciót. A most sorra kerülő második lépésben pedig egyfelől a Start-számla kezelését egyszerűbbé tevő, legalább a gyermek 18. születésnapjáig kamatozó, 19 éves futamidejű állampapírral, a megújult Babakötvénnyel köti össze a Start-számlát. Másfelől pedig kamatjellegű ösztönző elemet épít a konstrukcióba annak érdekében, hogy a szülőket aktív szerepvállalásra bírja a gyermekük jövőjéről való gondoskodásban.

Amennyiben a szülő a Start-számlát megnyitja gyermekének, befizetéseket valósíthat meg a számlára, amelyek 10 százalékának megfelelő összeget, legfeljebb évi 6 ezer forintot pedig az állam támogatásként jóváír a számlán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top