Baba

7+1 garantáltan mocsokmentes móka

A nyár végi időjárásunk kicsit kiszámíthatatlanul szeszélyes. Ha a hűvösebb idő, a nagy szél vagy az eső miatt a négy fal közé szorulnánk, kipróbálhatjuk ezeket a szuper játékokat!

Anyaként az ember legutálatosabb feladata az állandó takarítás. Nincs is annál frusztrálóbb, mint amikor a tiszta lakást játék címszó alatt leamortizálja a csemete. Szerencsére vannak olyan játékok is, amelyekhez nem kell romba dönteni a lakást!

7+1 garantáltan mocsokmentes móka1. Csináljunk akváriumot!
Amióta a reptereken megkövetelik a visszazárható nejlonzacskó használatát, szinte minden háztartásba befurakodott néhány darab. Nagy előnye, hogy ha lezártuk, amit belerakunk, benne is marad. Nemcsak szilárd tárgyak, de folyadékok is! Ha hajzselét teszünk bele, érdekes tapintása lesz, és a zselé mocorgása izgalmas látvány. Ha kék zselét teszünk bele, és mellédobunk pár műanyag halat és gyöngyszemet, akvárium lesz belőle. Ha sárga vagy zöld hajzselé van otthon, csinálhatunk sivatagot, erdőt, bányát. Színtelen zselé esetén választhatunk, hogy felturbózzuk pár csepp ételfestékkel, vagy meghagyjuk az eredeti anyagot és teleszórjuk csillámporral. Ha félünk a padlóra lerakni, felerősíthetjük az ablakra is, és akkor a nap fénye is átjátszik rajta. A széleit meg lehet erősíteni ragasztószalaggal, így biztosan nem fog ereszteni.

2. Fessünk vízzel!
Ne becsüljük le a tiszta víz hatalmát. Egy színes papír, egy vastagabb ecset és egy kis víz a műanyag pohárban máris megadja a maszatolás illúzióját, így imádni fogják a gyerekek. Meglepő, de festék nélkül is nagyszerű mintákat lehet varázsolni a papírra. Ha van erkély, terasz, ki lehet próbálni, milyen mintát hagy a tiszta víz a kövön vagy a falon. Nem kell félni – ha felszárad, eltűnnek a nyomok.

3. Festéket a bugyiba!
Persze nem az igaziba, de nincs jobb nevük ezeknek az átlátszó iratrendező dossziéknak, amiből minden háztartásban akad pár. Hajtsuk szét, nyomjunk bele bőségesen festékpöttyöket, és miután lezártuk, adjuk át a gyereknek egy kis kézimunkára. Ne spóroljunk a festékkel, minél többfélét és nagyobb adagot teszünk bele, annál egyenletesebb képpé tudják a tenyerükkel szétkenni. Minden egyes alkotás egyedi, megismételhetetlen, gyönyörű lesz, és ami még fontosabb, semmi festék nem kerül se a gyerekre, se az asztalra.

4. Tegyük be a kádba!
Ha mindenképp valami nagyon maszatosra készülnek a gyerekek, és nem tudjuk lebeszélni róla, ültessük be a száraz kádba, csinálja ott. Itt aztán szabadon garázdálkodhat, befestheti a csempét, a falat vagy saját magát is, nem kell idegeskednünk. A végén a zuhanyrózsa segítségével könnyedén leöblíthetjük a kádat és a gyereket is. Ha pedig kicsit ragaszkodóbb a festék, adjunk nekik szivacsot – boldogan fogják végigtakarítani az egész helyiséget.

7+1 garantáltan mocsokmentes móka

5. Játsszunk a habbal!
Ki mondta, hogy maga a takarítás nem lehet móka? Töltsünk tele egy lavórt némi meleg vízzel, és adjunk a gyereknek pár kisebb méretű szappant, folyékony kézmosót, sampont, habfürdőt, és hagyjuk, hadd fedezze fel a lehetőségeit. Ha a fürdőszoba padlójára szervezzük a játékot, utána nincs más teendő, mint egyszerűen feltörölni a vizet, és megnyugodhatunk, legalább a felmosással nincs már gond.

6. Fagyasszunk kincset!
A gyerekek imádnak elrejtett dolgokat kipiszkálni a homokból – de a boltban kapható dinótojásos és kincskereső játékok farigcsálása eszméletlen piszokkal jár. Csináljunk inkább házilag ilyet jégből! Tegyünk be a mélyhűtőbe egy nagy műanyag edénnyi vizet, és potyogtassunk bele műanyag figurákat. Ha megfagy, csak folyassunk rá egy kis meleg vizet, és már ki is pottyan a jégtömb, tele kincsekkel. Tegyük egy nagy tálcára, adjunk mellé egy kis sót (segíti az olvadást), meleg vizet, orvosi fecskendőt, néhány fémkanalat, kicsi villát és tegyük a fürdőszobába, a kertbe vagy a teraszra. Minél nagyobb jégtömböt készítünk, annál tovább fog tart az ásatás. Nem kis munka megszerezni a befagyasztott kincseket, de a legtöbb gyerek meglepően kitartó. És ha kicsit mellémegy a jégforgács, az se katasztrófa – hiszen ez csak víz!

7. Mókázzunk babbal!
A gyerekek imádnak homokozni, az otthoni homokozót pedig nagyon egyszerű elkészíteni, csak egy tálca és némi búzadara kell hozzá. Ám ha kiborul (és mindig kiborul a végén), akkor rémálom felporszívózni a szétszóródó maradványokat. Ám ha a tálcára kicsit nagyobb szemű dolgokat rakunk, mint a rizs, a bab vagy a száraztészta, azt pontosan ugyanilyen jól lehet lapátolni, vödörbe vagy billenős teherautóba rakni, de a takarítás sokkal egyszerűbb.

+1 Gyurmázzunk ma máshogyan!
Ha már unod, hogy folyamatosan kígyót kell sodornod, próbáld meg kombinálni a gyurmát valamivel. Egy kis száraztészta, gyöngy, babszem, legókockák vagy akár kicsi figurák mind belenyomhatóak a gyurmába, és ha meguntátok, a végén egy mozdulattal ki lehet dobni az egészet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top