Baba

Pelenkakiütés a babáknál: mi ez, és mit tehetünk ellene?

A pelenkakiütés az egyik leggyakoribb probléma a csecsemőknél, majdnem minden baba kap kiütést a pelenkától.

Sok tényező szerepet játszhat abban, hogy kialakuljon: a baba popsiján a bőr a nedvességtől, a melegtől és a pelenka súrlódásától vékonnyá és sérülékennyé válhat. A kicsik ürülékében lévő enzimek szintén irritálhatják a bőrt. Ha ezek az enzimek a vizelettel keverednek, akkor még aktívabbá válnak, ami tovább növeli a pelenkakiütés esélyét. Előfordulhat, hogy a fognövekedéssel jön elő a pelenkakiütés.

Bár ez nem komoly probléma, mégis zavaró lehet a picur és a szülők számára is. Az enyhe pelenkakiütést a kipirosodott bőrről lehet felismerni, míg a komolyabb, már gyulladt bőr sajnos hólyagokat, sebesedést és hámlást is okozhat. A pelenkakiütés kellemetlen, de szerencsére ártalmatlan, csupán a megfelelő ápolásra van szükség, hogy kordában tartsuk a piros pöttyöket!

Pelenkakiütés a babáknál: mi ez, és mit tehetünk ellene?Popsiápoláshoz bátran ajánljuk a Gabi popsikrém 5in1 terméket, mely öt különböző hatásának köszönhetően hatékonyan véd az irritáció ellen:

  • Véd: a cink-oxid (15%) védőréteget képez az irritáció ellen.
  • Nyugtató hatásáról ismert körömvirág-kivonatot tartalmaz.
  • Regeneráló hatásáról ismert panthenolt tartalmaz, puhává és hidratálttá teszi a bőrt.
  • Hatékony az enzimek ellen: gátolja az enzimek irritációt kiváltó hatását, mely elsősorban felelős a pelenkázott terület irritációjának kialakulásáért.
  • Higiénikus hatásáról ismert cink-oxidot tartalmaz.

A pelenkakiütést nem lehet minden esetben megelőzni, de a megfelelő termékhasználattal és néhány praktikus ajánlás betartásával csökkenteni lehet a kialakulásának esélyét: cseréljük a baba pelenkáját rendszeresen, és használjunk jó nedvszívó képességű pelenkát.

A nedvesség a pelenkakiütés egyik fő okozója. Tisztítsuk meg a baba popsiját gyengéden, de alaposan minden pelenkacserénél. Legyen a kicsi popsija teljesen száraz, mielőtt tiszta pelenkát adunk rá. Rendszeresen próbáljuk meg pár órára pelenka nélkül hagyni a babát. Így a bőre lélegezhet és a pelenka nélküli mozgás elősegíti a motoros képességek kialakulását is. Kenjünk egy vékony réteg cink-oxid- és panthenoltartalmú popsikrémet a bőrre minden pelenkacserénél. Ez a kenőcs puhítja a bőrt és enyhíti a pirosodást. A cink-oxid antibakteriális hatású, segít csökkenteni a pelenkakiütés által okozott irritációt és a popsit is óvja a kiszáradástól.

Pelenkakiütés a babáknál: mi ez, és mit tehetünk ellene?

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top