Baba

Szülés után rögtön haza!

Vannak olyan országok, ahol a szülés után pár órával hazasétálhat a kismama. Nálunk ezt egyelőre nem lehet, de tervek vannak...

„Az apának jár a tejfakasztón a berúgás, ami ha otthon a baba meg a mama, akkor kivitelezhetetlen” – jegyzi meg viccesen a friss apuka, Joci, a Nők Lapja Cafénak. Persze rögtön hozzá teszi, hogy ő azért tényleg aggódott volna a feleségéért, ha szinte azonnal hazajön a kórházból. „Alvás közben figyeltem volna, hogy vesz-e rendesen levegőt.”

Szülés után rögtön haza

Szülés után rögtön haza!A nyugat-európai országokban nem ritka, hogy a kismamáknak lehetőségük van ambuláns szülésre, vagyis pár órával a szülés után egyszerűen hazamehetnek. Magyarországon sem tiltja jogszabály ezt a módszert, de az Egészségbiztosítási Pénztár csak akkor támogatja a szülést – vagyis a kórház csak akkor kapja meg a pénzt a kismama után –, ha az anya legalább három napot tölt még fekvőbetegként a kórházban. (Erről a cikkben később még lesz szó!)

Ezért gyűjt aláírást az ambuláns szülés bevezetésére a Szülésház Közhasznú Egyesület. Szerintük  olyan eset is történt, amikor a kórház rendőrt hívott, hogy a nemrég szült kismama ne mehessen haza. Mi is kíváncsiak voltunk, hogy mit szólnak az anyukák, mi a véleménye egy pszichiáternek, egy védőnőnek és a szakállamtitkárságnak.

Én még kértem, hogy még egy napot hadd maradjak…


Fátrai Eszternek nyolc hónapos a kislánya, Luca, neki megnyugtató volt, hogy az első napokat a kórházban, szakszerű felügyelet mellett töltötte. „Én még kértem, hogy még egy napot hadd maradjak, mert nem ment a szoptatás, és otthon kitől kérdeztem volna, hogyan szoptassak?” – meséli az első szülése utáni élményeket Eszter, aki a második babája után már jobban el tudja képzelni, hogy hamarabb hazamenne a kórházból.

„Örültem, ha a mosdóig elsétáltam, nemhogy haza – mondja Szabó Kata kétgyerekes anyuka a Nők Lapja Cafénak. – A választhatóság az anya részéről nem rossz gondolat, van, aki csodás élményként vélekedik a szülésről, és pár óra múlva táncra perdül. Hát ő tényleg mehessen haza akár, de a babát hazavinni szerintem felelőtlenség, a sárgaság ugyanis 3 nap alatt derül ki.”

„Egy gyermekágyas kórházi szoba minden, csak nem nyugalmas! – írja Dóra, háromgyermekes anyuka a petíciót gyűjtő oldal fórumába. – Ha még egyszer szülnék, egész biztosan azt választanám, hogy biztonságos, kórházi körülmények között szüljek, de utána, ha minden rendben van, hagyjanak végre pihenni és a babámra koncentrálni!” Dórának rémálom volt a szülés utáni három nap, azt írja, nem tudott pihenni szinte egy percet sem, mert valaki mindig jött a szobába: a nőgyógyásztól a takarítónőn keresztül egészen az anyakönyvvezetőig.

Napi védőnő

Szülés után rögtön haza!

„Nekem Hollandiában vannak rokonaim, ott is működik, hogy reggel szül az anyuka, este hazamehet. Ha ott működik, nálunk is működne” – mondja Radványi Krisztina szülész-nőgyógyász. Egyébként Krisztina négy gyerek anyukája, az utolsó szülésénél ő is hazament, amilyen gyorsan csak tudott – a többi gyerek miatt is.

„A magyar egészségügy rákfenéje, hogy nem tartjuk felnőttnek a beteget – magyarázza Krisztina. – Ha nincs komplikáció, akkor a szülés után nincs orvosi akadálya, hogy az anyuka hazamehessen, de ugyanakkor fel kellene világosítani, hogy mire figyeljen, mit tegyen például vérzés esetén.” A szülész-nőgyógyász szerint is szükség lenne arra, hogy az otthonában ne maradjon magára az anyuka, például minden nap látogassa meg egy védőnő, aki segíthet neki.

„Mi pártoljuk az otthon szüléssel szemben az ambuláns szülést, mert biztonságosabbnak tartjuk, de jelen pillanatban arra, hogy minden szülő nőt a szülése után minden nap meglátogassunk, nincs kapacitásunk” – mondta Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. Jelenleg 300 üres védőnői állás van az országban, de legalább 500 új védőnő kellene, hogy segíthessenek az anyukáknak.

A szülő nő nem beteg

„Aki komplikációk nélkül, rendben szül, az nem beteg – mondja Frigyes Júlia pszichiáter, aki szülés körüli lelki zavarok gyógyításával foglalkozik. – A kórházi környezet azt a hamis illúziót táplálja, hogy a felelősséget át lehet adni a szakembereknek, holott valójában a felelősséget és következményeket ígyis-úgyis a család viseli” – teszi hozzá a szakember.

Szülés után rögtön haza!

„Nagyon sokszor azért marad az újdonsült anya inkább pár napot a kórházban, mert nincs a saját környezetében, otthon olyan felnőtt ember, akiben megbízik, akinek elhiszi, hogy a segítségére lehet valóban” – teszi hozzá Júlia, aki szerint sokszor a kismamák a saját anyjukra, párjukra sem merik rábízni magukat.

„Ha a gyermekágyas időszak első napjai oda kötődnek, ahol amúgy is élnek, vagyis az otthonukhoz, és van olyan ember, aki hozza a húslevest, vagy akivel az anya szívesen megosztja az első szoptatás, pelenkázás, fürdetés élményeit, akkor annál semmi nincs jobb hatással a mamára és a babára.”

Ha valaki haza szeretne menni a kórházból, de nem engedik, akkor az amúgy is nagyon érzékeny napokat különösen megterheli bánattal, haraggal, kétségekkel Júlia szerint. „Persze könnyen elképzelhető, hogy másnak meg az okozna feszültséget, ha kitessékelnék a kórházból a szülés után pár órával, holott nincs még felkészülve rá, hogy ilyen hirtelen búcsút mondjon annak a helyszínnek, ahol gyermekének életet adott.”

Pénzkérdés

„Amennyiben megtaláljuk a megoldást arra, hogy a szűrések megvalósuljanak, az anya szoptatástámogatása megoldott, és bármilyen probléma esetén egyértelmű legyen a betegút, ahová a gyermekágyas és az újszülött visszakerülhet, akkor ez is egy választási lehetőség lesz azoknak az asszonyoknak, akik a kórházi ellátást a lehető legrövidebbre szeretnék korlátozni” – kaptuk a választ az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.

Saját felelősségére elhagyhatja a kórházat a kismama most is az egészségügyről szóló törvény szerint, de felelősséggel tartozik az újszülött állapotáért is, melyet szintén nem veszélyeztethet. Ugyanakkor, mivel az OEP csak 72 órás ellátás után téríti meg a kórháznak a szülésért járó összeget – információink szerint – több nőgyógyász csak akkor vállal el egy kismamát, ha aláírja, hogy nem akar majd előbb elmenni a kórházból. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top