Baba

Segítség! Megcsípte valami a gyereket!

Te is utálod a kis zümmögőket? Gyerekkel, babával még jobban megnehezítik a dolgunkat a vérszívók, hiszen az ő csípéseikkel nekünk is meg kell birkóznunk. Talán az alábbiak segítenek!

Mint mindenre, ami zavarja az emberiséget, tudományosan megalapozott és népi praktikák is születtek. Lássuk, mit tudunk rovarcsípés ellen!

Segítség! Megcsípte valami a gyereket!

 

  • Védekezzetek szúnyoghálóval, akár a lakás ablakait, ajtóit, akár a babakocsit, akár egy függőágy környezetét, akár a sátor bejáratát átjárhatatlanná teheted viszonylag egyszerű módszerekkel.
  • Kerüljétek az élénk színű ruhát, fürdőruhát, törölközőt, takarókat. Főleg a sárga, narancssárga vonzza a rovarokat.
  • Ha édességet, gyümölcsöt esztek, isztok a szabadban, a maradékot dobjátok ki egy távoli szemetesbe, vagy csomagoljátok el úgy, hogy semmiféle ragacs-maszat ne maradjon szabadon. Figyelem, apukák! A darazsak imádják a sört. Tessék szaporán meginni!
  • Ne csapkodjatok, ha darázs vagy méh jelenik meg. Sokszor épp emiatt történik a csípés.
  • Használjatok gyógynövényalapú rovarriasztót minden családtag bőrére.
  • Párologtassatok illóolajat, a citrusfélék, a levendula, a cédrus olaja riasztja a rovarokat.
  • Ne használj illatos hajsampont, testápolót, naptejet, mert azt hiszik, virágra találtak.
  • Különösen vigyázz az italospalackokra: a méhek még vizet is szeretnek inni, ezért mindig zárt kulacsban tartsd az innivalót, nehogy belekerülhessenek. Fémdobozban még nem is látod a beleszállt rovart.
  • Ha a nyírt fűben lóhere virágzik, csak szandálban szaladgálhat a gyerkőc.
  • Hasonlóképpen vigyázz a medence vagy a kerti csap körül a vízre szálló rovarokra.

 

Csípésallergia

Az allergia tünetei szembeszökők. A rovarcsípés környéke megduzzad, de a duzzanat kiterjedhet az egész környékre. Súlyos esetben az ajkak, a nyelv és a torok is ödémás lesz, emellett szapora légzés, verejtékezés és sápadtság alakul ki. Tévhit, hogy a rovarcsípés-allergiára elegendő lenne a kalcium használata. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Akinél már előfordult, orvosa ellátja gyorsan ható, adrenalintartalmú öninjekciós készülékkel.

A rovarcsípés vagy a csalánnal való érintkezés helyén hisztamin képződik, ez okozza a viszketést, duzzanatot, a rovarcsípésre érzékenyeknél pedig allergiás reakciót vált ki. A viszketés csillapítására bármilyen antihisztamint tartalmazó krém, spray vagy gél megfelelő, gyógyszertárban szerezd be, és legyen veled készenlétben utazáskor is. Csípés után lehetőleg azonnal vidd fel a szert, hogy a gyerek ne érezzen ellenállhatatlan vakarózási kényszert. Ha ugyanis elkezdte a vakarózást, még több hisztamin keletkezik, egyre fokozódik a duzzanat és a viszketés. Ha nincs kéznél semmilyen készítmény, az is segít, ha megnedvesíted (jobb híján benyálazod) és fújással hűsíted néhány percig a csípés helyét, majd hideg vizes, ecetes vagy sós vizes borogatást teszel rá.

Ha már megcsípte a

Szúnyog:

Hideg vízzel, esetleg ecetes borogatással enyhítheted a viszketést. Ha sebesre vakarta, sebfertőtlenítővel kezeld.

Bögöly:
Itt is a hűtés és a seb fertőtlenítése a tennivaló. A bögölycsípés napokig fájhat, tehát lehet, hogy másnap is jólesik a borogatás.

Pók:
Hűtés és fertőtlenítés, ha kivakarta. Fontos, hogy ne ijedjetek meg: Európában nem él olyan pók, amelynek halálos lenne a csípése, sőt komolyabb betegséget sem okoz. Egyetlen kivétel: az allergia.

 
Baba a szabadban – praktikus tanácsok

Tetszik a cikk? Olvass még több érdekes és hasznos dologról a babaszoba.hu oldalon!

 

Tipp: Így kezelheted az egyes csípéseket homeopátiával, katt!

Méh
Azonnal vizsgáld meg a szúrás helyét, és csipesszel húzd ki a fullánkot, ha látszik. Ezzel megakadályozod, hogy a viszketést, duzzanatot okozó méreg a bőrbe kerüljön, így a legrosszabbat megússza a gyerkőc.

  • Ha nem találtál fullánkot, helyezz kockacukrot a csípés helyére, a frissen bekerült méreganyag felszívódik a cukor lyukacsos szerkezetébe, így kevésbé duzzad és viszket majd a terület.
  • Köss félbevágott vöröshagymát a szúrás helyére, ez megakadályozza a nagy duzzanat kialakulását.
  • Ha nem tudtad frissen ellátni a csípést, utólag levendulaolajjal, hűsítő géllel, ecetes vizes borogatással, zsebkendőbe bugyolált jégkockával csillapíthatod a viszketést.
  • Ha szájba került a méh, azonnal fordulj orvoshoz: a duzzanat következtében beszűkülhetnek a légutak, és életveszélyes állapot léphet fel.


Kullancs

A legtöbb ember még azelőtt távolítja el a testéről a kullancsot, hogy a kórokozók a szervezetébe juthatnának. A kullancslárva ritkábban hordoz kórokozót, de mivel kisebb, mint egy milliméter, alig lehet észrevenni.

Segítség! Megcsípte valami a gyereket!A kullancsok eltávolítására speciális, fémből készült, rugós csipeszt célszerű használni, ami tényleg hatékony, és bármelyik patikában beszerezhető.
Ezzel szemben ha a kullancsot bekenik zsírral, petróleummal, akkor szép lassan leheli ki a lelkét, és fuldoklása közben ugyanúgy visszaöklendezheti a fertőzött vért az áldozat testébe, akárcsak akkor, ha ujjal próbálják kitépni, vagy csavarják, illetve összenyomják a potrohát. Ez utóbbi esetben az ember módszeresen visszapumpálja az állat bélrendszeréből az összes vért, és vele együtt a kórokozókat is.
Ha a kullancs feje beszakad, az csak neki baj, hiszen a kórokozók a gyomrában (potroh) vannak. A kitinből álló fej mint idegen test néhány nap múlva kilökődik a bőrből, a legjobb tehát, ha nem piszkáljuk.

Összefoglalva:
Ne tekerjük, ne nyomkodjuk a bőrben már rögzült állatot. Egyenletes, határozott, lassú húzással, a potroh összenyomása nélkül lehet szakszerűen eltávolítani a parazitát.

Akcióterv csípés esetén:

  • Azonnal távolítsd el a kullancsot, ne várj orvosra!
  • Jegyezd fel a csípés idejét!
  • Ha 5 centisnél nagyobb folt jelentkezik, fordulj orvoshoz, kullancsambulanciához!
  • Fontos és kevésé ismert információ, hogy Lyme-kórral fertőzött kullancs csípése után nem jelentkezik minden esetben a kokárda alakú bőrpír. Meglepő adat, de a 40 százalékban NEM jelentkezik.
  • Ezért fontos, hogy figyeljük a gyereket a csípés után, és ha furcsa tüneteket észlelünk (nyári influenza, hullámzó fizikai tünetek, szokatlan bőrjelenségek, hangulati zavarok), azonnal keressünk fel egy Lyme-ambulanciát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top