Baba

Baba a szabadban – praktikus tanácsok

Végre itt az igazi jó idő, lehet vinni a piciket a szabadba. Összegyűjtöttünk pár hasznos és egyszerű tanácsot, hogy könnyebb legyen a kimozdulás.

Ha a baba elegendő időt tölt a friss levegőn, jobb lesz az étvágya, és sokkal nyugodtabban alszik. Ezt minden anyuka tudja. De mire érdemes figyelni a levegőztetés során?

Baba a szabadban – praktikus tanácsok

Fokozatosan szoktassuk a levegőhöz a kisbabát! Először a szobájában nyissuk ki néhány percre az ablakot, de természetesen előzőleg adjunk a kicsire sapkát, és takargassuk be. Naponta néhány perccel növeljük a levegőztetés idejét! Ha már félórát is elértünk, a következő naptól a babakocsiban kitehetjük a kertbe, erkélyre, folyosóra. Itt is néhány perccel kezdjük, majd fokozatosan emeljük a levegőzés idejét. Egészséges kisbaba naponta több órát töltsön a szabadban. A tavaszi–nyári gyerekeket már 2-3 hetes kortól, a téli babákat csak 4-6 hetes kortól vigyük ki. Nagy szélben, ködben, illetve nyáron déli napsütésben ne sétáltassunk.

Baba a szabadban – praktikus tanácsok

Tetszik a cikk? Olvass még több érdekes és hasznos dologról a babaszoba.hu oldalon!

Mire kell feltétlenül vigyáznunk? 3+1 hasznos tipp sétához

1. Vigyázzunk arra, hogy amikor erős a napsugárzás, ez közvetlenül ne érje a babát, jobb neki a szórt fény. Napra csak a reggeli és délutáni órákban tehetjük, akkor sem magára hagyva, hogy idejében tudjunk változtatni a helyzetén, ha közben rásütne a nap. Ha szükséges, hajtsuk fel a babakocsi tetejét, hogy a babát ne érhesse tűző napfény. Oda kell figyelni arra is, hogy megóvjuk gyermekünket a rovaroktól, állatoktól, különböző szennyeződésektől, ezért nem árt könnyű hálót borítani a babakocsira.

2. Ha nincs alkalmas helyünk arra, hogy a babát a szabadban hagyjuk, tegyük a kiságyba vagy a járókába, és engedjünk friss levegőt a szobába. Később, amikor a pici már több időt tölthet a friss levegőn, babakocsiban tolva kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb helyet a sétára.

3. Ha nem akarjuk babakocsiban tolni, levegőztethetjük a babát hordozóban, kendőben is. Ilyenkor a kisbaba élvezi a közelségünket, új látószögből tekinti meg az őt körülvevő világot. (Az sem elhanyagolható, hogy rövid séta kedvéért nem kell lehozni a babakocsit esetleg a sokadik emeletről!)

4. Ha a baba már totyogni kezd, szereti maga tologatni a szabad levegőn a babakocsiját. Kivéve, ha csak a közeli parkba visszük le, a stabilan járó másfél-két évessel se induljunk el babakocsi nélkül, mert a kicsi hamar elfárad, és akkor ölbe véve folytathatjuk a sétát. Egészséges gyermek jó időben több órát is töltsön naponta a szabad levegőn. Tavasszal és ősszel általában nincs gond a levegőztetéssel. Nyáron vigyázzunk, hogy a már önállóan szaladgáló gyermekünk ne töltsön sok időt a tűző napon. Fejére adjunk vászonsapkát, és főleg a kora délelőtti és a délutáni órákban vigyük sétálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top