Baba

Óvatosan a kecsketejes szappannal!

Igaz, hogy a kecsketej vitamindúsabb és könnyebben emészthető, mint a tehéntej? Tényleg jó a csecsemőnek, ha kecsketejes szappannal fürdetjük? Kecsketej és allergia, tények és tévhitek.

Kézművesvásárokon, hipermarketek kasszasora előtt, de akár online is vásárolhatunk házi készítésű kecsketejes kozmetikumokat. Ezeket nemcsak bőrproblémákra, de kifejezetten a babák testápolására javasolják. Megkérdeztük a témáról dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus szakorvost is, aki szerint a kecsketejjel és az abból készült kozmetikumokkal jobb csínján bánni.

Ezért szeretjük a kecsketejes kozmetikumokat
Ahogy jó néhány éve az aloe vera univerzális hatásáról zengtek ódákat, úgy az utóbbi időben a házi készítésű kecsketejes kozmetikumok hódítanak. A kecsketej gyógyít, szépít, fertőtlenít, hidratáló és bőrregeneráló hatása miatt pedig főként száraz, gyulladt, ekcémás és pszoriázisos bőrre ajánlják. “A kecsketej alapanyagú szappanban lévő természetes savak segítik a leváló hámsejtek fellazulását, ezért érezzük a bőrfelszínt simának, puha tapintásúnak” – magyarázza dr. Vincze Ildikó.

Óvatosan a kecsketejes szappannal!

A termékek kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak, tartósítószert sosem láttak. Igaz, nincs is szükség a hosszabb ideig tartó tárolásra, mert a kecsketejes szappan vízzel érintkezve bár nem habzik, de meglepő gyorsasággal olvad és fogy. Ezért érdemes rácsos szappantartóban, száraz helyen, lehetőleg nem a mosdón tartva tárolni.
 
Ezért száraz a bőr szappanozás után
Bár a szappanfőzés egyre inkább kezd a modern háziasszony bulvártudományává válni, a fiatal, néhány évtizedes történelemmel rendelkező tusfürdőkből még mindig sokkal több fogy a piacon.
Sokan már csak azért is a tusfürdőt választják, mert nem érzik érdesnek, száraznak bőrüket, mint szappanozás után. A szappan ugyanis lúgos kémhatása miatt lekoptatja a bőrfelszínt, a savas tusfürdő viszont érintetlenül hagyja azt. Viszont tusfürdő használatakor nem is indul be hámlasztás, amire bőrünknek egyébként szüksége lenne.

A kecsketejes szappanok ezért olyan zsírosító, ápoló anyagokat is tartalmaznak az általában 30-35 százalékos tejtartalmuk mellett, mint a bőrtápláló lanolin vagy a hidratáló glicerin. Azonban nem ritka jelenség, hogy valaki éppen a lanolinra (babaszappanok alapanyaga) allergiás, amely gyapjúból nyerhető zsíros, természetes eredetű anyag, mégis súlyos bőrkiütést képes okozni. Hasonlóan a glicerinhez, amelyet puhító és oldószerként használnak a kozmetikumokban. A glicerin úgy hat, hogy a bőr alsóbb rétegeiből vonja el a nedvességet azért, hogy a felső réteg hidratáltnak tűnjön, miközben belülről fokozatosan kiszárad a bőr.

Óvatosan a kecsketejes szappannal!

Tényleg nem allergizál a kecsketej?
A legtöbb kecsketejes terméket kínáló weboldalon a kecsketejet versenyeztetik a tehéntejjel. Különösen az allergizáló hatás és a lényegesen alacsonyabb laktóz- (tejcukor) tartalom szempontjából, de már az a nézet is elterjedt az utóbbi időben, hogy a kecsketej a szervezet testzsírtartalmát is képes csökkenteni. Ez minimum 3 piros pont a kecske javára, azonban mindhárom tévhit.  

Aki ugyanis a 2,8%-os bolti félzsíros tejekhez szokott, annak a 3,9%-os kecsketej határozottan zsírdús lesz, és mivel mindkét tej energiatartalma közel azonos, a kecsketejjel bizony a fogyókúrázók sincsenek kisegítve. De minimális a különbség a tehén- és a kecsketej laktóztartalma szempontjából is, és ahogy a tejcukor emésztése sem könnyebb a kecsketejnél, úgy a csökkent allergizáló hatás sem teljesen igaz:
“Természetesen ismertek olyan esetek, amikor ekcémás bőrű, tehéntej-allergiás gyermek a kecsketejet tudta fogyasztani, és bőrtünetei is javultak. Ám érdemes tudni, hogy a tehéntejfehérjére érzékeny gyermek gyakran a kecsketejre is allergiás. Különösen veszélyes a nyers tej fogyasztása, hiszen számos fertőző betegség terjed a tej fogyasztásával, ezért minden tejet csak forralás vagy ipari pasztörizálás után szabad fogyasztani.” Ezért, vagyis a keresztallergia miatt tiltják a tejfehérje-allergiásoknak minden állat tejét és az abból készült tejtermékeket is.
Azonban kiegyensúlyozott a verseny a két tej vitamintartalmát illetően is. Ugyanis amíg a kecsketej A-, B1, C- és D-vitaminból többet, addig B6-ból, a vérszegénység elleni B12-vitaminból és a magzatvédő folsavból kevesebbet tartalmaz, mint a tehéntej.

Óvatosan a kecsketejes szappannal!Fürdessük a babát kecsketejes szappannal?
“A kecsketejes kozmetikumok is okozhatnak allergiát, hiszen egyéb más összetevőket is tartalmaznak, és ezek allergénként szerepelhetnek. A bio és natúr jelzők sem jelentenek feltétlenül garanciát, gondoljunk csak arra, hogy egy mézes-tejes szappan adott esetben igen kifejezett allergiás reakciót okozhat.”
Vagyis lehet, hogy a szappanban a kecsketej nem, azonban az olyan hozzáadott természetes növényi komponensek, mint az aloe vera, a levendula, a kamilla, a körömvirág vagy a teafaolaj bizony allergizálhatnak. Bármilyen kis mennyiségben is tartalmaz szappanunk egy olyan összetevőt, amit nem tolerál a bőr, azzal nem érdemes tovább kísérletezni. Az allergiás reakciók szempontjából ugyanis nem a mennyiség, hanem az anyag jelenléte számít.
“A csecsemőket ezért az első időszakban csak tiszta vízzel fürdessük, pár hónapos kortól pedig az ellenőrzött, gyógyszertárban, drogériákban kapható hipoallergén, lehetőleg illatmentes fürdetők használata javasolt.”

 

 Óvatosan a kecsketejes szappannal!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top