Baba

Mesélve önbizalmat és erőt adhatunk gyermekeinknek

A mese kiemelt szerepet játszik a gyermek személyiségfejlődésében. Nagyban hozzájárul az érzelmi, értelmi fejlődéséhez. Segítségével fejlődik képzelete, gondolkodása, szókincse. A mese szereplőivel azonosulva átélhet helyzeteket, oldja a feszültséget. A főhős szerepébe képzelve magukat átélik a veszélyt, de a megmenekülést, örömöt-bánatot is.

Öt részes sorozatunkban Dr. Prevics Erzsébet klinikus, gyermekpszichológus, pszichoterapeuta minden héten elárul nekünk szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak egy -egy apró kis titkot arról, hogyan segíti a személyiségfejlődést a képzelet, a mese, és a gyermeki fantáziavilág. Szó lesz arról, mit tehetünk mi magunk a mindennapokban azért, hogy gyermekünket a lehető legjobb érzelmi alapokkal indítsuk útjára a felnőtté válás felé, már pici kortól kezdve.

A mese nem csak szórakozást ad a gyermeknek, hanem fejleszti önismeretét, személyiségét. Hogy egy gyermeknek egy adott életkorban melyik mese a legfontosabb az attól függ, hogy éppen hol tart a lelki fejlődésben, hogy éppen milyen problémák foglalkoztatják a legjobban. A szülők hajlamosak arra, hogy az általuk kedvelt, nekik tetsző meséket meséljék. A mese kiválasztásánál mindig a gyermek kívánságát kell figyelembe venni. Ha a gyermeket még nem köti le valamelyik mese azt jelenti, hogy életének ebben a szakaszában ezek a témák még nem fontosak számára Ilyenkor jobb, ha másik mesét mesélünk neki.

Pillanatnyi érdeklődésének és szükségletének megfelelően a gyermek ugyanabban a mesében sokféle értelemet találhat. A gyermeknek, amelyik mese fontos azt újra és újra hallani szeretné. Ilyenkor újabb részleteket is megért. Segíti feldolgozni belső szorongásait, félelmeit, nehézségeit. A mese történetei megértetik a gyermekkel, hogy a problémákat nem lehet elkerülni, s, hogy létezik megoldás. A mese mindig jól végződik

A mese tanulságait, annak jelentőségét magyarázni a gyermeknek nem ajánlatos, mert hisz ezzel „széttörjük” a mese varázsát. A mesék gyermekben részben tudatosan, részben tudattalanul hatnak. Magyarázatainkkal megfosztjuk annak a lehetőségétől, hogy ő maga gondolkodjon, s dolgozza fel a kapott élményeket. A mese önmagában hat, s nem kell a racionális világba átemelni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem válaszolunk a kérdéseire, hogy nem beszélhetünk a meséről, de csak akkor és annyit, amennyit a gyermek igényel.

Látogassanak el ide a jövő héten is, s kérjük osszák meg velünk véleményüket, tapasztalataikat a témában!  

 

 

Dr. Prevics Erzsébet
klinikus gyermekpszichológus
pszichoterapeuta

 

Mesélve önbizalmat és erőt adhatunk gyermekeinknek

 

További információk a Kubu játékról!

Olvasd el további cikkeinket is a témában:

A képzelet szerepe a gyerekek személyiségfejlődésében

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top