Baba

A képzelet szerepe a gyerekek személyiségfejlődésében

A képzeletnek, nagy szerepe van a gyermek egész személyiség fejlődésében. A képzelet során úgy jelenítjük meg a nem látott képet/észleletet / illatokat, hangokat is, mintha észlelnénk. Ez nem csak egy belső kép, hanem magába foglalja a külvilág tárgyaival, eseményeivel kapcsolatos érzéseket, személyes jegyeket is.

Öt részes sorozatunkban Dr. Prevics Erzsébet klinikus, gyermekpszichológus, pszichoterapeuta minden héten elárul nekünk szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak egy -egy apró kis titkot arról, hogyan segíti a személyiségfejlődést a képzelet, a mese, és a gyermeki fantáziavilág. Szó lesz arról,  mit tehetünk  mi magunk a mindennapokban azért, hogy gyermekünket a lehető legjobb érzelmi alapokkal indítsuk útjára a felnőtté válás felé, már pici kortól kezdve.

A gyermeki képzelet fejlődése szorosan összefügg a cselekvés, gondolkodás és beszéd fejlődésével. A képzeletnek/fantáziának szerepe, hogy a reális gondolkodást segítse, a cselekvéseket előkészítse úgy, hogy a lehetőségeket előre vetítse. A képzelet segíti az emlékezet, téri tájékozódás, kreativitás fejlődését, szerepe van  gyermeki személyiség alakulásában, trauma feldolgozásában. A valóságban gyökerezik, de a jövőre orientált.

Már egy éves kor körül tapasztalhatjuk a képzelet első megnyilvánulását. Bizonyos cselekvéseket, cselekvés sorokat előre el tudja képzelni. pl. öltöztetés közben képzeletének segítségével már tudja mi következik, s már aktívabban vesz részt /tartja előre nyújtja a kezét stb./, s ez segíti további fejlődését. Két éves kor körül utánzó játékot játszik: eteti a babát, ringatja. Ekkor is képzeletében megjelenik, ahogy anya őt gondozza. Gyakran tapasztaljuk, hogy a lejátszott eseménysorok valóságon alapulnak, de ettől eltérő motívumokat is belevisz a játékába. pl. lejátssza a babával, ami vele történt, de ebben olyan történések is vannak, amelyek attól eltérnek.

A képzelet befolyásolja érzelmi állapotunkat, de érzelmeink is hatnak képzeletünkre. pl. a gyermek negatív élményt élt át egy orvosi vizsgálat során, legközelebb már annak említése is szorongást válthat ki, mert képzeletében felidézi a múlt történéseit. Ugyanakkor a helyzetek képzeletbeli újra átélésével/ pl. orvosos játék, vagy erről szóló mese/ feszültség is oldódhat, s segíti annak feldolgozását. Amikor a valóság nehezen elviselhető a képzelet vágyteljesítő formája kerül előtérbe.

A gyermekek képzeletének fejlődését leginkább a játék és a mese segíti elő.

Látogassanak el ide a jövő héten is, s kérjük osszák meg velünk véleményüket, tapasztalataikat a témában!  

 

Dr. Prevics Erzsébet
klinikus gyermekpszichológus
pszichoterapeuta

 

A képzelet szerepe a gyerekek személyiségfejlődésében

További információk a Kubu játékról!

Olvasd el további cikkeinket is a témában:

Mesélve önbizalmat és erőt adhatunk gyermekeinknek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top