Baba

Hétből egy anyukát érint a szülés utáni depresszió

Egy friss kutatás szerint minden hetedik nőt érint a szülés utáni depresszió. A szakembert kérdeztük: hogyan lehet megelőzni?

Hétből egy anyukát érint a szülés utáni depresszióA JAMA Psychiatry című szaklapban publikált cikk szerint közvetlenül a szülés után hétből egy anyuka szenved az ún. postpartum (szülés utáni) depressziótól, 22 százalékuk pedig a következő egy év során tapasztalja meg azt. Sok anyukánál fel sem ismerik a depressziót, holott ez egy jelentős közegészségügyi probléma. Ráadásul nemcsak a magzatra, de a megszületett gyermekre is jelentős hatással van az anya lelki és érzelmi állapota.

A felmérésbe bevont 10 000 anya közül 1396-nál, vagyis 14 százalékuknál volt megállapítható a diagnózis. Ezen belül a következő megállapítások születtek:

  • A depressziós anyák 19,3 százaléka gondolt már arra, hogy bántsa magát.
  • A korábban megjelenő depresszió és szorongásos zavarok előre jelezhetik a szülés utáni depresszió kialakulásának veszélyét.
  • Ez az időszak különösen veszélyes a bipoláris depresszió mániás fázisának megjelenése szempontjából. (A bipoláris depressziónál a depresszív, lehangolt és a mániás, túlzottan feldobott időszakok váltogatják egymást.)
  • A magzatot és a gyermeket is érinti az anyai depresszió.

Az egészen egyértelmű, hogy a terhesség alatt megélt depresszió rossz hatással van az anyára és a magzatra is. Ez az állapot ugyanis az egész szervezet működését képes rossz irányba befolyásolni. Ez azt is jelenti, hogy megnő az alacsony születési súly és a koraszülés esélye is – ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. Ha a már szült, fiatal anyuka depressziós, az kihat a gyermek fejlődésére, növeli a bizonytalan kötődés esélyét, és csökkenheti a gyermek kognitív képességeit is.
Az a nő, aki erős támogatást kap a családjától a terhessége során, kevesebb valószínűséggel termel bizonyos stresszhormonokat, vagyis kisebb az esélye a szülés utáni depresszióra is.

Néhány hely, ahol segítséget kérhetsz:

Perinatus Alapítvány
Pszichofészek
Pszichocentrum
Kindler Medical

Az orvos személyisége is lehet orvosság
– A szülés természetesen a nők életének meghatározó eseménye. Ám amíg eljutnak idáig és a szülés után következő hetek is döntő jelentőségűek. Különösen nagy a nyomás az egyedülálló anyákon, azokon, akik mögött nem áll támogató család, esetleg valamiféle komplikációtól tartanak. Ettől függetlenül azonban nyilván genetikai hajlam is kell ahhoz, hogy valaki depresszióssá váljék – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza. – E kérdésben a nőgyógyásznak is feladata, hogy észrevegye azokat a figyelmeztető jeleket, amelyeket akár a terhesgondozás, akár az utógondozás során produkál az anyuka. Ha pedig észleli ezeket, segítsen neki megfelelő szakemberhez eljutnia, a kezelés, a terápia céljából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top