Baba

Ha szoptatod, nem lesz depressziós felnőttkorában?

Összefüggést találtak a depresszió és az anyatejes táplálás között – csak még a tudósok sem biztosak benn, hogy a szoptatás, vagy az anya-gyerek kapcsolat van jó hatással arra, hogyan boldogulunk felnőttként.

Azoknál az embereknél, akiket csecsemőkorukban szoptattak, kisebb lehet a depresszió kockázata – állítják német kutatók. A vizsgálatban klinikai depresszióban szenvedő, kórházban kezelt felnőtteket vontak be, akiknek átlagéletkora 44 év volt, valamint az összehasonlításhoz olyan egészséges embereket, akinél még soha nem diagnosztizáltak depressziót. Azt vizsgálták, hányan vannak köztük, akiket az édesanyjuk újszülöttként maga táplált.

Az elemzés eredménye azt mutatta, hogy a depresszió nélkül élők körében 73 százalék volt a szoptatás aránya, míg a depressziós embereknél csak 46 százalék.

Ha szoptatod, nem lesz depressziós felnőttkorában?

A kutatók azért hangsúlyozták, hogy ez összefüggést mutat a szoptatás és a felnőttkori depresszió között, az nem jelent ok-okozati kapcsolatot. Az összefüggés hátterében szerintük az is állhat, hogy a szoptatás hozzájárul a jó anya-gyerek kapcsolathoz, amelynek egyes vonatkozásai védő hatásúak lehetnek. Az anyatej ráadásul tartalmaz számos olyan összetevőt, melyek támogatják a baba agyi fejlődését is.

Korábbi tanulmányok már összefüggésbe hozták a szoptatást olyan állapotok kialakulásának kisebb kockázatával felnőttként, mint a magas vérnyomás vagy az elhízás, de arra nézve is vannak adatok, hogy a korai elválasztás növeli a későbbi alkoholfüggőség kockázatát – írta a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Nem olyan régen derült ki az is, hogy a háziállatoktól is egészségesek lesznek a babák…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top