Baba

Telt ház a szülészeteken

A drasztikus időjárás-változásokra nemcsak a gyerekek és az idősek reagálnak érzékenyen, de a várandós nők is: ilyenkor megugrik a szülések száma.

Az elmúlt hetekben uralkodó rendkívüli meleg felgyorsította a „természet rendjét”, az ilyen idő sorra indítja be a szüléseket. Van olyan kórház, ahol éppen kétszer annyian vajúdtak júniusban, mint egy átlagos tavaszi hónapban. Ha nem is ennyire, de a forgalom ugrásszerűen nő valamennyi szülészeten.

Ha ez a megfelelő időpontban történik, akkor persze teljesen mindegy, hogy hőség van-e vagy sem, de ha idő előtt érkezik a baba, az baj. Igaz, a szakemberek szerint a kismamák nem sokat tehetnek ez ellen, de azért van, ami segít. A szakember azt tanácsolja, ha újra harminc fok fölé emelkedik a hőmérséklet, pihenjenek nyugodt körülmények között, hűvös szobában, és igyanak sok folyadékot.

Hőségben teltház a szülészeten

Szigorúan meghatározható orvosi magyarázat ugyan nincs a jelenségre, de kétségtelen, hogy az időjárás befolyásolja a szüléseket. Hidegfront idején még inkább megnő a szülések száma, mint nagy melegben.

Dr. Pánczél Zita, a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának orvosa szerint mindenféle fronthatás, és leginkább a légnyomás-változás befolyásolja a kismamák szervezetének működését.
„Ha eső van, hamarabb elfolyik a magzatvíz. Hőség idején megugrik a vérnyomás, ami mellett komoly betegségek alakulhatnak ki, így ilyenkor sokszor meg is kell indítani a szülést. Mindemellett a várandós szervezetet az átlagnál sokkal jobban megviselik az időjárás viszontagságai, ezért fokozottan figyelniük kell az állandó folyadékpótlásra, s arra, hogy lehetőség szerint a kismamák ne nagyon menjenek tűző napra. Ugyan a baba az anya belső hőmérsékletét érzékeli, vagyis védett helyen van, de ha a mama vérkeringése mondjuk egy sokkhatás miatt összeomlik, az a baba életét is veszélyezteti” – mondja a szakember.

Így kicsit jobb!

Kánikulában legfontosabb a nagyon sok folyadék (felnőtteknél 2-3 liter) bevitele. Ajánlott a lédús gyümölcsök fogyasztása, de csak mértékkel. Az ödémásodásra hajlamos kismamáknak sem kell megvonni maguktól a folyadékot, a szervezet ugyanis a kicsiből is visszatartja a vizet.
A folyadék hőmérséklete ne legyen túl hideg, ugyanis ha hűtőből iszunk, lehűl a szervezet és még melegebbnek érzi a levegőt.

A kismama is nyugodtan mehet fürdőbe, strandra, de lényeges, hogy a terhesség ideje alatt sem ajánlott sem a túl meleg, sem a túl hideg víz, valamint a termálvizek sem. A víz után pedig szinte kötelező azonnal lecserélni a fürdőruhát, ha lehet, tiszta fehérneműre.

Mint mindenki másnak, a kismamáknak sem ajánlott a napozás. A terhes nőknek a hormonháztartás változása következtében még érzékenyebb a bőrük, gyakrabban előfordul náluk napallergia, s az egyébként is igénybe vett bőrnek az UV sugárzás nélkül is nagy megterhelést jelent a másállapot.

Hőségben teltház a szülészeten

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top